Den pěstounství představil náhradní rodinnou péči

Lucie Steklá 2023-09-29 22:19:17

Louny - Vernisáž nové putovní výstavy, program pro malé i velké návštěvníky, stánky jednotlivých měst a organizací. To vše bylo součástí sobotního odpoledne na lounském výstavišti, kde proběhl Den pěstounství, který spoluorganizoval Ústecký kraj s městem Louny, Městskou knihovnou Louny, společností Náhradní rodiny Ústeckého kraje, OSPODem Louny a dalšími. Cílem akce bylo představit poslání pěstounské péče veřejnosti, motivovat potenciální zájemce a při-blížit jim výhody, které pěstounství přináší a v neposlední řadě poděkovat stávajícím pěstounům za jejich náročnou práci.


Den pěstounství hodinu po poledni zahájili 1. náměstek hejtmana Ústeckého kraje Jiří Kulhánek spolu se starostou Města Louny Milanem Rychtaříkem. ,,Ústecký kraj připravil s partnery a dalšími organizacemi bohatý program pro rodiny s dětmi. Jednalo se o první akci Ústeckého kraje tohoto charakteru a věříme, že se stane novou tradicí,“ řekl Jiří Kulhánek a dodal: ,,Přestože jsme se zpočátku obávali, kolik rodin s dětmi dorazí na tento první počin, tak naše obavy se rozplynuly již brzy po zahájení akce. Během celého odpoledne dorazily více jak tři tisícovky návštěvníků, což předčilo naše očekávání několikanásobně.“ Součástí programu byla vernisáž výstavy fotografií 13 pěstounských rodin, které žijí v našem kraji. Výstava nese název ,,Jsem pěstoun v Ústeckém kraji“. Autorkou fotografií je renomovaná fotografka Alena Borlová, která spolu s náměstkem hejtmana a starostou Města Louny představila výstavu veřejnosti. Ústecký kraj ji pořídil po vzoru výstavy pěstounů, kterou v předchozím roce zapůjčila Nadace J&T a která putovala po různých místech obcí kraje a vzbudila pozitivní ohlas a uznání. I tato výstava bude putovat nejen po veřejných místech měst kraje (např. muzeích, galeriích, úřadovnách, kinech apod.), ale také bude prezentována na akcích pro rodiny s dětmi připravovaných partnery Ústeckého kraje.

V rámci kulturního programu vystoupilo více jak sto třicet účinkujících, zejména dětí – tanečníků z Fénixu Louny, mažoretky Čiperky Černčice, Fitness Studio Jitky Hofmannové, HD Zlouni či ZUŠ Louny. Hlavní program doplnilo vystoupení dvou hudebních skupin a slunečný den uzavřel český rodinný film Srdce na dlani, který byl promítán v rámci letního kina výstaviště. Moderování se ujala moderátorka Alena Moudrá Skalová. Ta na pódiu letního kina vedla také čtyři rozhovory s pěstouny a jejich ,,klíčenkami“, neboli doprovázejícími pracovníky. Všem patří velké poděkování, protože většina účinkujících vystupovala bez nároku na honorář. Před pátou odpoledne zazněla Píseň pro pěstouny, která program Dne pěstounství zakončila.

Partneři akce připravili pro děti čtrnáct soutěžních stanovišť zaměřených na sportovní, rukodělné, malířské, či fotografické aktivity, po jejichž splnění obdržely malý dárek. Soutěžní místa byla doplněna i aktivitami - ekologická výchova od organizace EKO-KOM, prodejní výstavka výrobků zdravotně handicapovaných od organizace Svaz tělesně postižených v ČR, náborem zájemců do Registru dárců kostní dřeně či nabídka Senior a rodinných pasů od organizace Sun Drive Communications. (lus, krú)


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video