Schillerova rozhledna a kryrský hrad v proměnách času

Alla Želinská 2023-10-21 09:00:00

Poslední letošní komentovaná prohlídka přilákala přes tři desítky zájemců.

Předposlední zářijovou sobotu proběhla v Kryrech poslední komentovaná prohlídka letošního roku nazvaná „Schillerova rozhledna a její nejbližší okolí“. Tu pořádalo tradičně město Kryry, které zajistilo i malé občerstvení a suvenýry. Počasí bylo opět nakloněno turistickému výšlapu do kopce až na Kostelní vrch – ani přílišné horko k padnutí, ani nevlídno, mlhavo, deštivo…

Vše začalo posledním úderem kostelních hodin ve dvě odpoledne. Na výšlap se špetkou vyprávění o kryrské a regionální historii dorazily více než tři desítky návštěvníků. Zahájení bylo tradičně před kostelem a samozřejmě nechyběla ani jeho následná návštěva. Kryrský kostel oslavil v loňském roce 300 let od svého otevření (barokní podoba z roku 1722), a i když není v úplně nejlepší kondici, je nejstarší dochovanou památkou na území města Kryry. Kromě průvodkyně Emilie Mazourové se návštěvníkům věnoval také Martin Kudrnáč zastupující kryrský spolek Dietrich. Ten povyprávěl o nejnovějších opravách na kostele, které proběhly v loňském a letošním roce, a zároveň o nejbližších plánech rekonstrukcí v roce následujícím. To by mělo dojít na opravu samotné kostelní věže.

Z nutných prací již proběhla nebo probíhá nákladná výměna původního zastřešení kostela, což zamezilo dalšímu zbytečnému chátrání celého objektu. Právě díky spolku Dietrich se daří kryrský kostel udržovat, opravovat, a tedy jej zachovat i pro další generace. Skvěle funguje i domluva spolku s církví, která objekt vlastní. Všichni zúčastnění prohlídky navštívili tedy i interiéry kostela, kde mohli vidět mimo jiné hlavní pozdně gotický oltář s Madonou, kazatelnu - řečniště z roku 1710 a zachovalou dřevěnou kruchtu z 2. poloviny 18. století, kterou dříve zdobíval obraz sv. Cecílie.

Poté už následovala cesta svahem po kryrské křížové cestě, otevřené poprvé v roce 1764. Zde se na jednotlivých zastaveních návštěvníci dozvěděli, proč mají Kryry tak zvláštní název, proč je na jejich městském erbu černý havran na rovnoběžné haluzi, kdo byl prvním kryrským pánem, kdo z vrchnosti byl nejvýraznější osobou a co vše pro nevelké město regionu vykonal. Nechybělo povídání o nekorunovaném králi českého severozápadu 15. století, ne příliš známé bitvě u Žatce, která proběhla v březnu roku 1318 za přítomnosti samotného Jana Lucemburského. Jaký dopad měla na vývoj nejen v regionu, ale i celého českého království. Zmíněn byl i dopad husitských válek a hlavně druhé křížové výpravy, která zapříčinila totální zničení malebného kryrského hradu Kozihrady a vyvraždění česky mluvícího obyvatelstva ve městě. Na konci křížové cesty, na vrchu kopce, se všichni ocitli před nádhernou kryrskou dominantou, Schillerovou rozhlednou, na kterou mohli s gustem vystoupat a pokochat se výhledem do kraje. Z výšky druhého ochozu pak mohli vidět i dvojitý příkop s valy, které byly nejspíše na hřebeni osazeny hradbami. Zároveň mohli pohledem na úchvatnou stavbu rozhledny zjistit, kde od 14. do 19. století stávala jediná hradní věž nebo její zřícenina.

Město Kryry přichystalo další prohlídky i pro žáky a studenty škol regionu, 6. 10. proběhla jedna přizpůsobená dětem I. stupně zdejší základní školy. Další prohlídky budou zase až v příštím roce v nové turistické sezóně, už teď se těší na další návštěvníky. 

Pro "neorganizované" výletníky, návštěvníky, turisty je rozhledna otevřena až do konce října o víkendech sobota a neděle i všechny státem uznávané svátky 12 - 16 hodin. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video