Logopedická škola v Měcholupech se zapojí do stávky

Alla Želinská 2023-11-23 09:30:00

Českomoravská konfederace odborových svazů vyhlásila na pondělí 27. listopadu Den protestů. Připojí se k ní výstražnou stávkou také školské odbory. Usilují o větší přísun peněz do školství pro příští rok a chtějí otevřít na toto téma ještě jednou debatu s ministrem školství Mikulášem Bekem. Půjde o celodenní stávku, do které se mezi prvními v našem regionu jasně se rozhodla zapojit Logopedická základní škola v Měcholupech.

„Vážení rodiče, oznamuji vám, že pokud nedojde k dohodě mezi odbory a vládou, naše škola bude v pondělí 27. 11. 2023 z důvodu stávky po celý den uzavřena. Mimo provoz bude i školní jídelna, školní družina a internát. Částečně bude omezena i činnost speciálně pedagogických center. Příjezdy na internát budou možné až v úterý 28. 11. od 7 hodin ráno,“ oznámila rodičům ředitelka školy Lenka Kořínková.

Proč budou stávkovat učitelé, vychovatelé, školníci či kuchaři? Školské odbory chtějí především upozornit na škrty ve financích pro nepedagogické pozice ve školách – školníky, kuchařky, ale také asistenty pedagogů. Podle návrhu rozpočtu na rok 2024 chybí peníze pro téměř 17 tisíc pracovních míst.

„Naše škola nikdy nebyla zastáncem stávky ve formě uzavření školy. Vždy jsme brali ohledy na naše žáky a na vás, jejich rodiče. Chápeme, že vám tímto krokem zkomplikujeme už tak náročnou životní situaci. Nicméně v tuto chvíli nemáme jinou možnost, jak dát jasně najevo, že s plánovanými zásahy do českého školství nesouhlasíme,“ uvádí ředitelka měcholupské Logopedické ZŠ.

Jaké jsou hlavní důvody, proč se do stávky tato škola tentokrát zapojí? „Ministerstvo školství plánuje snížení rozpočtu na počet odučených hodin, což v praxi znamená, že se vašim dětem bude moci věnovat méně učitelů, protože je budeme muset propustit. Ve třídách tak nebude moci působit druhý pedagog a některé hodiny se budou muset spojovat s jinými ročníky, čímž se logicky sníží kvalita výuky.

V plánu je také snížit platy nepedagogických pracovníků, tedy uklízeček, kuchařek a školníků. Ve škole jsme všichni placeni podle platových tabulek. Paní uklízečka je podle katalogu prací zařazena ve druhé platové třídě, pro nově nastupující uklízečku bez praxe to znamená 13 040 Kč hrubého, před důchodem si vydělá 18 780 Kč hrubého.

Nesouhlasíme též s plošným zrušením odkladů školní docházky. Sami jistě z vlastní zkušenosti víte, že dítě s jakýmkoliv handicapem není v šesti letech ve většině případů připraveno nastoupit do 1. třídy. Za tyto děti se musíme postavit!!!“ tvrdí vedení školy.

Negativní důsledek pro vzdělávání dětí bude mít i chystané snížení počtů asistentů pedagoga, což se jich bude týkat především při přechodu na 2. stupeň, upozorňuje dále ředitelka: „Řada dětí vzdělávání v běžné škole zvládne bez větších obtíží, ale jsou děti, pro které je asistent pedagoga pro zvládnutí školní docházky nezbytný, zvláště ve větších třídních kolektivech.“

Důvodů by se našlo určitě více. „Nicméně si myslím, že nyní už chápete, proč se do stávky musíme zapojit. Nebudeme se prát za sebe, budeme bojovat za možnost kvalitního vzdělávání pro vaše děti. Jsem ráda, že jdeme do stávky jednotně, ačkoliv to pro nás znamená den neplaceného volna. Pro vás to znamená jeden den, kdy vám, ač neradi, zkomplikujeme situaci.  Pevně ale doufáme, že naše kroky povedou k zachování stávajících možností vzdělávání a my budeme moci i nadále vaše děti kvalitně vzdělávat. Děkujeme za pochopení a podporu,“ shrnula závěrem pro rodiče žáků Lenka Kořínková. 

Zřizovatelem Logopedické základní školy v Měcholupech je Ústecký kraj. Škola se zaměřuje na vzdělávání žáků s vadami řeči, se specifickými poruchami učení a s kombinovaným postižením v přípravné třídě a v 1. – 5. ročníku. Obsah výuky odpovídá výuce na běžné základní škole, je však rozšířen o logopedickou péči. Od školního roku 2006/2007 probíhá výuka podle vlastního rámcově vzdělávacího programu.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video