Skauti do měst a obcí rozvezou Betlémské světlo, šíří jeho poselství

Lucie Steklá 2023-12-21 06:58:15

Plamínek odebraný z věčného ohně, který hoří v jeskyni pod bazilikou Na-rození Páně v Betlémě v centrální části Palestiny, představuje symbol míru, lásky, naděje a přátelství. Rozvoz světla zajišťují skauti a skautky z celého světa. Také skauti a skautky z Čech pomáhají plaménku z Betléma na jeho cestě k lidem. Tato skautská služba je zdarma a nespojujeme ji s žádnou, ani charitativní sbírkou.

Do České republiky ho od roku 1990 z Rakouska dovážejí brněnští skauti. Aby plamének cestou domů nezhasl, stačí Vám obyčejná svíčka a sklenice. Do Loun ho dopravili zástupci lounského skautu v sobotu 16. prosince pět minut před 13. hodinou.

Pokud jste si nestihli světýlko z Betléma připálit, budete mít do vánočních svátků ještě několik příležitostí. Betlémské světlo si můžete v Lounech o Vánocích 2023 převzít například 18. prosince v Městském informačním centru, a to od 9 do 12 hodin a od 13 do 17 hodin. Den před Štědrým dnem, tedy v sobotu 23. prosince na Mírovém náměstí u Mariánského sloupu od 15.30 do 16.30 hodin. O Štědrý den bude světlo tradičně k dispozici na největším lounském hřbitově u středového kříže mezi 13 a 15 hodinou. Betlémské světlo budou opatrovat také v recepci Domu s pečovatelskou službou v Lounech od 21. do 24. prosince, vždy mezi desátou a 18 hodinou.

Místní skauti v Žatci budou rozvážet Betlémské světlo po městě v různé dny pro všechny, kdo bude mít zájem si odnést své vlastní domů. Betlémské světlo si můžete vyzvednout také v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Postoloprtech před začátkem a po ukončení mše, denně od 19. do 24. prosince, nebo také od 18. prosince v prodej-ně Železářství Postoloprty na Marxo-vo náměstí 101.

Betlémské světlo bude také putovat po obcích okresu, připálit si plamének mohou zájemci ve dnech 22. a 24. prosince v Zeměchách, Jimlíně, Opočně, Touchovicích, Hřivicích, Cítolibech, Smolnici, Pnětlukách, Domoušicích, Deštnici, Velké i Malé Černoci, Soběchlebech, Liběšovicích, Vroutku či Blažimi.

Betlémské světlo a jeho poselství se tak šíří mezi miliony lidí, aby jim v jejich domovech o vánočních svátcích připomínal narození Ježíše Krista - mír, lásku, víru, naději a přátelství. Na čtvrtou adventní sobotu potom skauti světlo rozvážejí vlaky po celé České republice a předávají ho dalším dobrovolníkům a zájemcům. Podrobnější informace na betlemskesvetlo.cz.(lus)

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video