Pavilon se proměnil na maturitní sál

Lucie Steklá 2023-12-29 13:02:00

Louny – Filmaři v Lounech natáčeli záběry do debutu režisérky Veroniky Liškové s názvem Rok vdovy. Maturitní ples, jedna z velkých scén, se ode-hrávala ve funkcionalistickém pavilonu na výstavišti v Lounech. Ve snímku se objeví také Terezín, krajská nemocnice v Ústí nad Labem nebo Bílina.


Z lokací na severu Čech jsou tvůrci nadšeni, řekla dnes novinářům Lišková. Film o skládání rozbitého života vzniká podle scénáře Eugena Lišky. V hlavních rolích se představí Pavla Beretová, Julie Šoucová, Zuzana Kronerová a Tomáš Bambušek. Premiéra bude v říjnu příštího roku.

,,Je to nádherný prostor, vizuálně čistý, což potřebujeme, protože maturitní ples je naopak velmi barevný,” uvedla Lišková. Ve filmovém obraze z památkově chráněného objektu z 30. let minulého století se potkává matka, která má za sebou etapu smutku, s dcerou, jíž po-prvé symbolicky nabídne podporu a náruč. Inspirací pro scénář filmu byly stejnojmenné deníkové zápisky Zuzany Pokorné, které v letech 2014 a 2016 otiskl týdeník Respekt. Tyto texty popisovaly, co pro duši i každodenní život člověka znamená ztráta životního partnera, a vyvolaly značný čtenářský ohlas. ,,Je to velice křehký příběh, doufám, že diváky zaujme,” řekla novinářům Kronerová, která ztvárnila tchyni hlavní hrdinky, matku jejího zemřelého manžela. ,,Točí se to kolem této smutné události. Je to o tom, jaké peripetie zažívá mladá vdova, jak se potýká s byrokracií na úřadě, jak to zasahuje do vztahu s dcerou,” dodala. (lus)

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video