Staňkovice: v plánu je rekonstrukce obytného domu, nové osvětlení, budova pro Dětskou skupinu

Alla Želinská 2024-01-15 12:00:00

Rekonstrukce komunikace i obytného domu, nové veřejné osvětlení, výstavba budovy pro Dětskou skupinu. To jsou plány obce Staňkovice na nejbližší dobu. Tradičně na začátku nového roku jsme se zeptali také Pavla Pařízka, starosty obce Staňkovice, co je čeká v letošním roce, jaké investiční akce chystají?

„V naší obci Staňkovice je naplánovaná rekonstrukce komunikace v části Sídliště od č. p. 182 až do ulice Jílová. Zároveň v tomto úseku budeme dělat nové veřejné osvětlení. Akce měla započít v loňském roce, nicméně dodavatel stavby, firma Erka, nejdříve vy-budoval v uvedeném úseku nový vodovod a nyní pokračuje v budování gravitační kanalizace. Obojí bylo staré cca 70 roků a v havarijním stavu. Vodovod ani kanalizace není v majetku obce. Poté bude zahájena již mnou zmíněná rekonstrukce komunikace a vybudování veřejného osvětlení,“ uvedl Pavel Pařízek.

Dále ve Staňkovicích, jestliže vše proběhne tak, jak si přejí, budou stavět budovu pro dětskou skupinu. „Stavbu plánujeme vybudovat na dotace, proto nad celou akcí visí otazník. Vysoutěžená cena přesahuje 18 milionů korun, to z našich prostředků nezaplatíme, ty jsou určené prioritně na komunikace,“ pokračuje starosta. Podaří-li se obci získat dotaci z programu podporovaného vládou, vyroste na pozemku za školou nová budova – dřevostavba na zelené louce. „Budova by měla být rozdělena na 2 x 12 dětí. Nechali jsme projekt zpracovat tak, aby po následné udržitelnosti byla možnost ji změnit na klasickou mateřskou školu o vyšším počtu dětí, neboť u dětské skupiny a mateřské školy jsou jiné normy,” vysvětlil.

Další prioritou pro rok 2024 je pokračování rekonstrukce obecní nemovitosti. „Ve Staňkovicích bychom chtěli letos pokračovat v rekonstrukci domu č. p. 21, kde je fakticky pouze hotový plášť budovy – střecha, okna, fasáda. Vnitřní prostory nejsou udělané, a tam bychom se chtěli zaměřit,“ upřesnil P. Pařízek. Jedná se o starý dům, který byl dlouhé roky neužívaný, bývala tam za minulého režimu ošetřovna. „V tomto bytovém domě by po rekonstrukci mohly vzniknout tři nové byty. Je to ale běh na dlouhou trať,” dodal starosta.

Pořádně opravit potřebuje také silnice v Selibicích. „Máme v plánu v obci Selibice rekonstrukci komunikace. Na tuto rekonstrukci máme vybraného dodavatele projektové dokumentace, na kterou čekáme, a následně bychom soutěžili dodavatele na rekonstrukci cesty,“ doplnil Pavel Pařízek.  

Na snímcích starosta Staňkovic během vítání občánků v květnu 2023, staňkovický Klubík, v němž se scházejí rodiče s dětmi a hrají si, tvoří, dětí je tedy ve Staňkovicích dost na to, aby zde postavili budovu, která jim bude sloužit, pro dětskou skupinu nebo i jako klasická mateřská škola. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video