13 milionů poslal na své účty, peníze prosázel

Lucie Steklá 2024-02-22 08:40:00

Louny - Třináct milionů korun si měl neoprávněně na své soukromé účty údajně poslat dnes už bývalý účetní lounského soudu. Tento malér řeší nadřízený ústecký krajský soud, Ministerstvo spravedlnosti, a také policie. Podle serveru Česká justice, který informaci přinesl, měl muž, který čelí podezření ze zpronevěry, peníze prosázet. Podle webu lounského soudu muž působil ve funkci finančního účetního. Měl na starost rozpočet i financování a zastupoval hospodářku soudu. Zpronevěra takové částky nemá v justici obdoby.


,,Mohu potvrdit pouze to, že probíhá vyšetřování závažného kriminálního jednání zaměstnance Okresního soudu v Lounech,“ uvedla pro server Česká justice Lenka Ceplová, předsedkyně Krajského soudu v Ústí nad Labem, pod který Okresní soud Louny spadá. Dnes již bývalý účetní Okresního soudu v Lounech J. P. si měl od roku 2019 postupně na soukromé účty poslat třináct milionů korun. Podle informací České justice peníze s největší pravděpodobností prosázel. ,,I přesto, že se nejedná o systémovou chybu, pracujeme na opatřeních, která by znemožnila opakovat podobná selhání jednotlivce,“ reagoval na milionovou zpronevěru mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Trestnou činností úředníka už se zabývají orgány činné v trestním řízení. Vedení Krajského soudu v Ústí nad Labem, pod který Okresní soud Louny spadá, už ministerstvo o závažném kriminálním činu bývalého účetního informovalo. J. P. zatím podle informací České justice zatím zůstává vyšetřován na svobodě, obvinění ještě nepadlo. Na lounském soudu měl pracovat jako finanční účetní, na starosti měl mít rozpočet a financování, zastupovat měl také hospodářku. Podle informací České justice muž peníze pravděpodobně prosázel, měl mít problémy s gamblerstvím. Jak je možné, že podvodné jednání úředníka, který měl mít problémy s gamblerstvím, nikdo za několik let neodhalil? ,,V tomto případě se jednalo o sofistikovanou trestnou činnost páchanou od roku 2019, která při běžných kontrolách vedením soudu ani Ministerstvem financí nemohla být odhalena,“ vysvětlil mluvčí ministerstva.

Tento případ není na Lounsku prvním, kdy úředník zneužil svého postavení a okradl úřad. V roce 2009 peníze určené pro lidi v nouzi kradla pracovnice Městského úřadu v Lounech. Na účet svých známých neoprávněně posílala jednorázové sociální dávky. Během třech měsíců takto úřad připravila o 57 108 korun. Žena pracovala na odboru sociálních věcí. Zneužila toho, že ve své funkci měla pravomoc rozhodnout o mimořádné okamžité pomoci občanům v hmotné nouzi, například o příspěvku na jídlo, oblečení, školní pomůcky a jiné, a od 18. února do 21. dubna neoprávněně tyto peníze vyplácela. ,,Peníze posílala na účet své známé, které řekla, že má vlastní účet obestavený exekucí. V jednom případě peníze poslala i na účet syna známé. Ani jeden z nich však o dávky v hmotné nouzi nežádal,“ uvedli tehdy policisté.

Před osmi lety, na jaře roku 2016, odešla s podmíněným trestem a povinností uhradit škodu více než 390 tisíc korun od lounského soudu bývalá pracovnice tamního úřadu práce. Potrestána byla za to, že si několik měsíců posílala na své účty sociální dávky, které náležely klientům úřadu. ,,Nikomu jsem nechtěla ublížit, ke všemu se přiznávám,“ uvedla tehdy značně rozrušená čtyřiačtyřicetiletá P. M. Státní zástupce ji obvinil, že v období od června 2014 do ledna 2016 ve více než šedesáti případech pozměnila výplatu sociální dávky. Místo na účty žadatelů peníze putovaly na jiná konta, která obžalovaná do systému zadala. Procházelo jí to několik měsíců, dokud si jeden z příjemců sociálních dávek přišel na úřad stěžovat, že peníze nedostal. V databázi úřadu bylo přitom uvedeno, že prostředky byly vyplacené. Úřad práce následně prověřil všechny platby, které tato zaměstnankyně provedla, a zjistil pochybení v desítkách případů. Škodu úřad vyčíslil přesně na 393 tisíc korun. Žena dostala trest ve výši dvaceti měsíců s podmíněným od-kladem na 30 měsíců. Zároveň jí uložila uhradit celou výši škody.

Známý je také případ z roku 2016, kdy bylo zaměstnancem ukradeno 20 milionů z účtu Českého volejbalového svazu. I tehdy měl muž problémy s gamblerstvím. Při výsleších na policii nezapíral, rovnou přiznal, že všechny peníze volejbalistů skončily ve sportovních sázkách. (lus)

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video