Vzpomínky pamětníků z Lounska ožijí díky reportážím žáků ZŠ a studentů gymnázií

Lucie Steklá 2024-03-11 03:50:00

Louny - Ve Vrchlického divadle se ve středu 13. března od 16 hodin uskuteční slavnostní prezentace projektu Příběhy našich sousedů. Projekt dětem přibližuje vzpomínky sedmičky proslulých i méně známých pamětníků z Lounska, jejichž životy významně ovlivnily dějinné události 20. století, které se odehrály na území České republiky.

,,Do projektu Příběhy našich sousedů, který se na Lounsku konal podruhé, se zapojilo celkem sedm žákovských týmů ze čtyř základních škol, základní umělecké školy a dvou gymnázií. Pod vedením svých učitelů zaznamenali pamětnická vyprávění žáci a studenti z Loun a Žatce,“ uvedla Michaela Szkála z projektu Paměť národa. Z lounských škol se zapojily ZŠ Jana Ámose Komenského, ZŠ a MŠ Kpt. Otakara Jaroše, ZUŠ Louny, Gymnázium Václava Hlavatého a lounská pobočka ZŠ a MŠ Montessori Slaný. Ze žateckých škol se zúčastnily ZŠ Komenského alej a Gymnázium Žatec. V průběhu šesti měsíců žáci nejprve natáčeli vyprávění místních pamětníků a dohledávali dokumentární materiály k jejich příběhům. ,,Ze shromážděných podkladů pak vytvořili vlastní dokumentární díla, která odborné i široké veřejnosti představí právě na slavnostní prezentaci. Podle regionální koordinátorky pořádající společnosti Post Bellum Markéty Novotné děti zpracovávaly osudy pestré palety pamětníků, od lounských osobností angažujících se v kultuře až po pamětnici první re-publiky a Tomáše Garrigue Masaryka,“ dodala.

Děti zpovídaly pamětníka asanace žateckého předměstí v Lounech Jaroslava Rychtaříka, pamětnici války Annu Novákovou, jejíž tatínek byl jedním z partyzánů na Valašsku a Františka Schejbala, vojáka ČSLA, který se i přes své povolání nikdy netajil názorem na tehdejší režim. Dalšími osobnostmi, jejichž osudy děti sledovaly, jsou Hana Benešová, která je spjata s Kruhem přátel hudby a pomohla vybudovat Galerii Benedikta Rejta v Lounech, Jindřich Novotný, vášnivý fotograf, který nafotil např. i příjezd vojsk Varšavské smlouvy do Loun. Nejen o prvním československém prezidentovi žákům povídala Zdenka Brejníková, která v prosinci roku 2023 oslavila stoleté jubileum. Příběh o strastech života za komunismu a nepovedené emigraci vyprávěl studentům Jan Vaic.

V rámci slavnostního podvečera odborná porota ve složení Jiří Matyáš (historik), Tereza Cajthamlová (novinář), Romana Anna Novotná (pedagog) posoudí zpracovaná dokumentární díla žáků i jejich prezentace před publikem a poskytne jim zpětnou vazbu. Prezentace, kterou bude v lounském divadle moderovat Petr Novotný, je přístupná veřejnosti. (lus)

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video