Vydejte se na architektonickou procházku do ulic Žatce

Alla Želinská 2024-04-17 12:45:00

Od dubna do října mají zájemci o žatecké stavební dědictví možnost vyrazit se spolkem A dál? „Pěškobusem napříč architekturou města”.

Procházky s výkladem se budou konat jednou měsíčně od dubna do října v režii zkušeného průvodcovského dua historičky umění Moniky Klímové a architektky Evy Sladké. „Rozhodli jsme se oprášit čtyři trasy, které již návštěvníci v minulosti absolvovali během festivalu Den architektury. Snažíme se tak vyhovět zájemcům, kteří proběhlé procházky nestihli a také obohatit nabídku aktivit cestovního ruchu,” vysvětluje Monika Klímová.

Každá ze čtyř tras je tematicky zaměřená na určitou stavební typologii a historický kontext. Poznat a objevit můžete žatecké vily, umění ve veřejném prostoru, areál bývalého Dreherova pivovaru a regionální styl českých Němců, tzv. Heimatstil. Součástí budou i populární návštěvy vybraných objektů.

„Pohybovat se budeme z větší části ve veřejném prostoru, trasy jsou bezbariérové, objekty pouze z části. Procházky se uskuteční za každého počasí. Jak je již tradicí našich Pěškobusů, každý účastník obdrží mapu s historickým kontextem,” doplňuje Eva Sladká.

Na konkrétní termín procházky je nutné si předem zakoupit vstupenku. Termíny procházek, rezervační systém a pokyny k platbě najdou zájemci na webových stránkách spolku. Alternativně lze samozřejmě domluvit platbu v hotovosti na místě.

Větší skupiny od deseti osob ze Žatce, nebo skupiny, které by k nám mířily zvenčí, si mohou domluvit procházku i individuálně, stačí napsat svůj požadavek do kontaktního formuláře na webu nebo na kterékoliv platformě sociálních sítí spolku A dál?.

Uplynulý víkend, v sobotu 13. dubna ve 14 hodin spolek začal žateckými vilami. „Jde o velice úspěšné téma, které odkazuje na naše studium obytných budov a vydání knížky. Ta bude znovu dostupná na začátku května,” dodala Eva Sladká.

                                                                        

A dál? Projekt Pěškobus

adalprojekt@gmail.com

725 759 062

Na snímku průvodkyně Eva Sladká v areálu bývalého Dreherova pivovaru během Dne architektury 2020 s tématem prázdné domy v Žatci. Foto: archiv spolku A dál? 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video