Ve svůj prospěch využili duševní poruchu seniorky

Jarka Cibulková 2015-10-14 11:25:00

Louny – S podmíněnými rozsudky a trestem zaplacení škody ve výši čtvrt miliónu korun tak skončil před Okresním soudem v Lounech případ otce a syna, kteří svou matku, de facto babičku, připravili o dost tučné peníze. Podle soudu využili jejího špatného zdravotního stavu a přisvojili si finanční hotovost.

Soud uznal vinným Kamila Buška (26) z uzavření darovací smlouvy v lednu roku 2011 na bytovou jednotku 2+1 v Žatci v celkové hodnotě 550 tisíc korun a následného převodu na svůj účet 181 kusů podílových fondů. Svou téměř osmdesátiletou babičku tak připravil o 224 tisíc korun. Jeho padesátiletý otec Pavel o pár dní později nechal umořit vkladní knížku svojí matky. Oba soud uznal vinnými a odsoudil je k podmíněným trestům. Přitom bral zřetel na delší časový odstup od spáchání trestného činu, prvoinstanční soud jednou již rozsudek vynesl, ale kraj věc do Loun vrátil k došetření.
Kamilu Buškovi uložil trestní senát dvouroční trest s podmíněným odkladem s 24 měsíční zkušební dobou a vydání 224 tisíc korun, kterými se obohatil. Jeho otci soud určil nižší trest ve výši 6 měsíců, podmíněně se zkušební dobou 18 měsíců.
Oba obžalobu popírali, shodně uváděli, že poškozená věděla, co podepisuje a nejednali v žádném případě zištně. Jenomže, jak zaznělo v závěrečné řeči státní zástupkyně, poškozená trpěla duševní poruchou, Alzheimerovou chorobou, nebyla schopna projevovat svou vůli a vnímat okolí. Navíc již psychiatrické vyšetření před žalovaným skutkem ukázalo, že poškozené chybí značná část mozku. Soudkyně v odůvodnění rozsudku konstatovala, že úkon převodu financí a podpis darovací smlouvy byl vylákán. Postup obou obžalovaných byl zcela chronologický.
Podnět ke stíhání obou obžalovaných podal druhý ze synů, který chtěl svou matku nechat převést do sanatoria v Libočanech, ovšem jeho bratr ztropil skandál a matka musela zůstat v Lounech. Ještě týž den se totiž podepisovala darovací smlouva. Oba obžalovaní se na místě proti rozsudku odvolali.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video