Města a obce uklidily hřbitovy před dušičkovým vzpomínáním: Na hřbitovy v našem regionu opět zamířily tisíce návštěvníků

Alla Želinská 2015-11-05 11:26:00

Podbořansko – Shánění věnců, květin, úklid hrobů, zaplněná parkoviště u hřbitovů a večer a v noci stovky hořících svíček, taková atmosféra opět provázela uplynulý víkend a pondělní den Památky zesnulých, lidově nazývaný Dušičky.

Většinu hrobů pokryly věnce a kytice, rozsvítily se tisíce plamínků. Příbuzní i zcela neznámí lidé přicházeli i ke hrobům svých blízkých, ale i lidí zesnulých za naši svobodu, známých i neznámých osobností.
Hřbitovy jsou v takové době vždy vizitkou každé obce. Jak o ně pečují některé radnice na Podbořansku?
„Hřbitovy jsme měli uklizeny a připraveny pro návštěvníky k Dušičkám už v závěru října, ve všech vesnicích pod naší správou je nyní otevírací doba od 8 do 20 hodin. V Kryrech je hřbitov od 22. října až do 5. listopadu nasvícen, vždy od 17 do 20 hodin,“ řekl starosta Kryr Miroslav Brda.
V Blšanech a ve Vroutku například ani nemají zavírací dobu. Hřbitovy tam jsou přístupny návštěvníkům stále. „Provozní dobu na hřbitovech nemáme – jsou stále přístupné. Úklid provádíme pomocí veřejně prospěšných pracovníků,“ sdělil Petr Bukáček, starosta Blšan.
Město Vroutek spravuje tři hřbitovy – ve Vroutku, Skytalích a Vidhosticích.
„Vroutecký a skytalský hřbitov jsou v našem majetku, vidhostický je v majetku církve. V nedávné době město zažádalo o bezplatný převod vidhostického hřbitova z církve na město. Už v polovině října jsme zahájili úklid hřbitovů, které uklízejí naši sezonní zaměstnanci. Naše hřbitovy nemají zavírací dobu, i když o tom obec už uvažovala, aby přes noc nedocházelo k vandalismu,“ uvedl Jaromír Kubelka, starosta Vroutku.
A jak je to s ostatky lidí například bez příbuzných, o něž se nikdo z pozůstalých nezajímá a město či obec pak má na starost jejich důstojné pohřbení? V Lounech například plánují zřídit na hlavním hřbitově dvě obecní hrobky, kam by se ukládaly ostatky, o něž nikdo nemá zájem.
„Město Kryry řeší nevyzvednuté urny formou rozptylu na rozptylové loučce, která na hřbitově v Kryrech existuje již osm let a kterou občané v poslední době hojně užívají k rozptylu svých blízkých,“ říká Miroslav Brda.
„V naší obci problémy s nevyzvednutými urnami nemáme,“ sdělil Petr Bukáček z Blšan. Hrobky pro nevyzvednuté urny tak město nezřizuje. Stejné je to i ve Vroutku. „Zatím jsme problém s nevyzvedáváním uren neřešili. Budoucnost může samozřejmě přinést potřebu takovou hrobku zřídit, v současnosti je ale pro naše město zřízení takové hrobky neaktuální,“ dodal i Jaromír Kubelka.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video