Město žádá obce o příspěvek na pohotovost: Obce mají na provoz přispět částkou vypočtenou podle ošetřených obyvatel za loňský ro

Lucie Steklá 2015-12-02 11:27:00

Louny – Koncem letošního roku vyprší smlouva mezi městem Louny a společností 1. Lounská Lékařská, která zajišťuje pohotovost pro děti a dospělé. Radnice proto vypsala zakázku na zajištění lékařské pohotovosti ve městě. Ke změně poskytovatele lékařské pomoci od nového roku nedojde. „Pohotovost dál povede 1. Lounská Lékařská, zastoupená Josefem Chloubou. Provoz LPS hradí Město Louny, dotací přispívá Ústecký kraj,“ uvedla Iva Vildová, vedoucí odboru sociální péče lounské radnice. Jedinou změnou by mohlo být to, že by se na úhradě nákladů lékařské pohotovosti mohly podílet jednotlivé obce. Před několika týdny totiž lounská radnice obeslala úřady s žádostí o poskytnutí možného příspěvku na LPS. Jeho výše je pro každou obec Lounska vypočítána podle ošetřených pacientů z každé z nich v loňském roce na pohotovosti pro děti i dospělé. Lounský starosta Radovan Šabata se prozatím setkal s pozitivními ohlasy, nechybějí ale ani zamítavé postoje. Lékařskou pohotovost za prvních deset měsíců letošního roku navštívilo již 1496 dospělých a 1702 dětí.

„Od roku 2012 vedu statistiku obslužnosti na lékařské pohotovosti. Podle ní tvoří pacienti z Loun padesát procent ošetření, zbylou polovinu obyvatelé obcí Lounska. Náklady na roční provoz jsou pro radnici ve výši dvou milionů korun, proto myslím není od věci, aby se obce na jejich úhradě podílely,“ řekl na dotaz Lounského Pressu R. Šabata. S tímto záměrem seznámil své kolegy starosty také na posledním setkání na radnici. „Byl bych rád, kdyby se k tomuto obce postavily tváří v tvář,“ dodal. Podle lounského starosty jsou vynaložené náklady na provoz a jednoho pacienta 519 korun. Lékařskou pomoc na pohotovosti v loňském roce vyhledalo 3 629 pacientů, z toho 1878 dětí, 1751 dospělých. Vynaloženými náklady se rozumí příspěvek města na provoz LPS městem, které činily v loňském roce 1 883 683 korun. Skutečné náklady na provoz byly vyšší o 1 210 tisíc korun, což je dotace od krajského úřadu. Příspěvky požadované od jednotlivých obcí se tak pohybují různě, od hruba pěti tisíc korun až například necelých třicet tisíc. Například Dobroměřice by měly přispět dokonce 71 103 korun, neboť ošetření na pohotovosti vloni vyhledalo 137 tamních obyvatel, 64 dospělých, 37 dětí.  Libčeves má přispět částkou 20 241 korun, Panenský Týnec 13 494, Cítoliby 45 672 korun, Postoloprty 80 635 za 165 ošetřených pacientů. „Požádal jsem starosty o spoluúčast na provozování pohotovosti. Pokud chceme zdravotní péči zachovat v kvalitě, je slušnost, aby se na tom podíleli,“ uzavřel lounský starosta. Některé obce si vyžádaly například doklady o platbách za provoz pohotovosti, aby je starostové mohli předložit na svých zastupitelstvech, až budou o návrhu Loun jednat. Svůj nesouhlas již vyjádřilo například zastupitelstvo Slavětína, které poskytnutí příspěvku v minulých dnech odmítlo.
Pohotovost bude v Lounech fungovat od ledna nadále ve stejném rozsahu jako doposud. Tedy pro děti a dorost v každý pracovní den od 17 do 20 hodin a během víkendů a svátků od 9 do 18 hodin. Pohotovost pro dospělé má sloužit v pátek od 17 do 20 hodin a o víkendech a svátcích od 9 do 18 hodin. Lidé lékařskou pohotovost najdou v budově lounské polikliniky.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video