Daliborka chátrá, majitelé se soudí o cenu: Soukromý vlastník poloviny historického domu požaduje po městě příliš velkou částku

Lucie Steklá 2016-01-13 10:30:00

Louny – Jeden z nejstarších historických domů v centru Loun s unikátní srubovou místností pomalu chátrá. Budovu, tzv. Daliborku, v níž sídlí  Oblastní archiv, vlastní z poloviny Město Louny, druhým majitelem je soukromý vlastník Libuše Hýbnerová, která podíl získala v restituci. V současné době, místo aby se pracovalo na záchraně vzácné budovy, se vlastníci soudí. Město Louny je žalovaným subjektem a v rámci procesní ochrany nechce v současné době situaci kolem jedinečné historické památky komentovat. Odkoupení podílu Daliborky lounští radní odsouhlasili již v květnu roku 2011, poté začala jednání o ceně. Jedná se o pozemek, zastavěnou plochu a nádvoří o výměře 457 metrů čtverečných. V závěru prosince na radnici navíc dorazila žádost o navýšení nájemného v tomto domě, který se týká archivu.

Státní oblastní archiv má v plánu se během následujících dvou let odstěhovat. Důvodem je statické narušení domu, kvůli němuž musí být uzavřen zadní trakt. Vedení plánuje stěhování do budovy na západním okraji města, kterou před časem opustil úřad práce. Právě kvůli špatnému technickému stavu se město s majitelem druhé poloviny domu nedohodlo na odkupní ceně.  „Majitel nám nabídl polovinu domu ke koupi, ale zatím jsme se nedohodli na ceně. Právě kvůli stavu domu cena není přiměřená. Mám obavu, že opravy toho domu mohou vyjít na 20 až 30 milionů korun,“ řekl Radovan Šabata, starosta Loun. Majitelka druhé poloviny nabídla odkoupení svého podílu za zhruba tři a půl milionu korun.  Odhad od dvou místních znalců byl na budovu proveden již v roce 2011, aby nebylo pochyb o ceně. Oba posudky vycházely kolem třech milionů pěti set tisíc, což je také požadovaná kupní cena. Město ale žádalo výraznou slevu a protože majitel trval na odhadní ceně a město  nechtělo bez slevy koupit, skončil spor u soudu. Ten nebyl schopen za čtyři roky předložit relevantní posudek. Daliborka místo toho, aby čerpala dotace na podporu památek z evropských a Norských fondů, pouze chátrá. Spory jsou také kolem výše nájemného, které platí okresní archiv za to, že objekt využívá. Měsíčně je to 14,5 tisíce korun. Žádost o zvýšení nájmu řeší lounští radní ve spolupráci s archivem.
V současné době má soud nechat vyhotovit další znalecký posudek. Pokud se spor mezi oběma vlastníky domu ještě protáhne, může to tzv. Daliborku, stojící jen pár desítek metrů od radnice, navíc s vestavěným vzácným srubem z 15. století, nenávratně zničit.
Daliborka je pravděpodobným místem, kde se 6. září 1813 setkali na tajné milostné schůzce kancléř Klemens Metternich s vévodkyní Kateřinou Zaháňskou. Před druhou světovou válkou byl vlastníkem řezník Karel Haisman. Po válce o majetek na základě Benešových dekretů přišel. V roce 2009 po téměř dvaceti letech soudních sporů polovinu domu vrátil Ústavní soud Haismanovým potomkům.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video