Obce dostaly miliony od správy úložišť jaderného odpadu: V Lubenci budou mít lidé díky tomu levnější platbu za popelnice

Alla Želinská 2016-01-28 09:24:00

Lubenec, Blatno – Obce vytipované pro jaderné úložiště dostaly ke konci roku 2015 peníze od Správy úložišť radioaktivního odpadu (SÚRAO). Mezi nimi je i Lubenec, Blatno, Tis u Blatna a Žihle. Důvodem je průzkumné území Čertovka, kde letos na jaře budou zahájeny geologicko-průzkumné práce spojené s výběrem vhodné lokality pro umístění hlubinného úložiště pro vyhořelé jaderné palivo.

Lubenec dostal peníze i přesto, že nesouhlasí s průzkumnými pracemi a podal i na ministra životního prostředí žalobu. Avšak třeba v Blatně obci plánované průzkumné práce nevadí. Dohromady obce v lokalitě Čertovka získaly přes 10 milionů korun, z toho Lubenec 3,4 miliony, Blatno 4 miliony, Tis u Blatna 2 miliony a Žihle jeden milion korun.
„Peníze dostaly všechny obce, což umožnila novela nařízení vlády a byl upřesněn postup SÚRAO při výplatě příspěvků obcím, na jejichž katastrálních územích bylo stanoveno průzkumné území pro zvláštní zásah do zemské kůry k ukládání radioaktivních odpadů v podzemních prostorech, kterou vláda schválila s účinností od 20. prosince 2015,“ sdělila Ivana Škvorová ze Správy úložišť radioaktivního odpadu.
Další peníze dostanou obecní úřadu ještě do konce letošního pololetí. Příspěvky jsou vypláceny ročně, po celou dobu platnosti stanoveného průzkumného území. Mají sloužit ke zlepšení kvality života v obcích. Konkrétní využití je na rozhodnutí jednotlivých zastupitelstev.
V Lubenci se nejprve rozhodli, že se z příspěvku občanům odpustí poplatek za svoz komunálního odpadu v roce 2016 a tamní zastupitelstvo začátkem prosince na návrh zastupitele Bohumila Peterky schválilo zrušení poplatku. „Obec Lubenec dostala kompenzační příspěvek od státu ve výši necelých 3,5 milionu korun za průzkumné práce v lokalitě Čertovka. S těmito penězi v rozpočtu na rok 2016 obec nepočítala, takže předpokládaná ztráta příjmu ve výši cca 800 tisíc za tento poplatek by byla doplněna ze státní kompenzace. Zároveň by všichni občané alespoň částečně pocítili příspěvek státu za průzkumy pro hlubinné úložiště na vlastní kůži,“ odůvodnil svůj návrh lubenecký zastupitel.
Hlasování ale bylo neplatné, protože podle zákona dosavadní vyhlášku o poplatcích nelze zrušit usnesením, a tak se na mimořádném zasedání před Vánoci hlasovalo znovu.
Po četných diskuzích a zralých úvahách nakonec zastupitelé těsnou většinou přijali novou vyhlášku, která poplatek za odpad snížila zhruba o polovinu oproti roku 2015. Občané Lubence budou tedy v roce 2016 a možná i v dalších letech platit za ukládání odpadu 250 korun na osobu, přihlášenou k trvalému pobytu v Lubenci. „Místo dosavadních 550 korun nově platí částka 250 Kč na jednoho občana za rok. To znamená, že minimálně 300 korunami a vlivem inflace možná i větší částkou na každého občana přispěje obec,“ říká starosta Lubence Jiří Chaloupecký.
„I když se původní záměr na odpuštění celého poplatku, tak jako například v Teplicích či Ústí nad Labem, nepodařil prosadit, je pro naše občany i toto 50% zlevnění určitě příjemným překvapením a úlevou v napjatých rodinných rozpočtech pro rok 2016, popřípadě i v dalších letech, minimálně po dobu zasílaní finančních kompenzací od státu za průzkumné práce pro zjišťování vhodnosti výstavby úložiště,“ říká B. Peterka.
„Ano, asi je to přijatelný kompromis, myslím ale, že bychom jako zastupitelé měli vymyslet něco koncepčního – když máme peníze navíc – investici do něčeho, co bude dál fungovat i po těch dvou letech, třeba i dá lidem práci,“ přemítá Jana Michalcová.
Blatno obdrželo na konci roku z jaderného účtu 4 miliony korun, také v průběhu letošního roku dostane čtyři miliony a další po dobu trvání průzkumů. „I díky těmto penězům chceme projekčně připravit rekonstrukci bytového domu č.p. 24 a zahájit výstavbu retenční nádrže U Kaštanu,“ uvedl starosta Blatna Václav Beneš.
Základní výše ročního příspěvku SÚRAO činí 600 tisíc korun, k té se pak připočítává 30 haléřů za každý metr čtvereční z katastrálního území obce, na němž je stanoveno průzkumné území. Maximální částka, kterou obec může ročně obdržet, je 4 miliony korun. Prostředky jsou obcím vypláceny z tzv. jaderného účtu, kam přispívají všichni původci radioaktivních odpadů v Česku.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video