Vrátí se letos Filla do galerie? Snad ano: Doufá v to krajský úřad, který pečuje o sbírku obrazů peruckého malíře

Lucie Steklá 2016-04-13 10:40:00

Peruc – Otevřou se v letošním roce brány Galerie Emila Filly s jeho obrazy veřejnosti? Snad ano, věří Ústecký kraj, správce sbírky. Počítá s tím, že expozice o významném malíři i letos bude. Fillova síň se slavnostně otevřela po krádeži obrazů loni na jaře, po čtyřech letech od krádeže několika vzácných obrazů. Do Peruce se začali vracet turisté, kteří chtějí díla vidět.

Kraj jedná s novým majitelem
V současné době probíhají jednání s novým majitelem, který zámek rekonstruuje. Do dvou let z něj chce mít Pavel Ondráček, který je také majitelem úspěšné středověké krčmy v Dětenicích, zážitkový areál.  Bohužel právě rozsáhlé opravy, které jsou ale nezbytné, mohou letos vystavení děl zkomplikovat. Připouští to i kraj, rekonstrukce mohou způsobit, že expozice zůstane zavřená. Do budoucna se s obrazy Emila Filly na zámku počítá.
Čeká se na výsledky posudku
Výstavní síň je ohrožena kvůli dřevomorce, která je v celém areálu zámku a možná i v přilehlé galerii. „V nejbližších dnech čekáme na mykologický posudek, návrh sanace a celkový záměr provozu od nového majitele. Ten by měl obsahovat představu o zabezpečení, režim vstupu návštěvníků a podobně,“ vysvětlila Lucie Dosedělová, tisková mluvčí Ústeckého kraje.
Expozice se vrací vždy v květnu
Expozice Emila Filly na zimu pravidelně zámek opouští a vrací se vždy na začátku nové turistické sezony. „Zatím stále počítáme s tím, že v polovině května bychom měli expozici mít pomalu zpět v prostorách síně. Vše ovšem nyní závisí na jednání s novým majitelem,“ dodala mluvčí s tím, že Ústecký kraj vložil nemalé finance do rekonstrukce síně před znovuotevřením vloni v květnu. „Kraj navíc není majitelem a pouze pečuje o odkaz Emila Filly, se kterým je spojené i užívání této části zámku. Další investice by vzhledem k plánům na rekonstrukci nového majitele nebyly účelné,“ vysvětlila L. Dosedělová.
Opravy mohou ohrozit otevření
Kraj současně ale připouští, že existuje možnost, že by Fillova pamětní síň letos zůstala uzavřená. Dočasně. Na vině je právě kompletní oprava zámku, což je pozitivním důvodem k určitým omezením. „Sanace dřevomorky je nutná. Pokud to bude nutné k realizaci oprav, zůstane galerie zavřená. Emil Filla k peruckému zámku patří a já chci, aby tu pamětní síň byla i nadále. Pokud ale chceme zámek opravit, tak celý. Není vyloučeno, že bychom v budoucnu Fillovo dílo rozšířili také do zámku,“ uvedl již dříve P. Ondráček, současný majitel zámku.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video