Odešel dlouholetý sbormistr a učitel František Barák

Alla Želinská 2016-06-09 09:34:00

V posledních májových dnech navždy odešel nestor podbořanské hudební scény, sbormistr, skladatel, výborný muzikant František Barák. Jeho odchod v nedožitých devadesáti letech znamená pro město Podbořany i pro hudební svět citelnou ztrátu.

František Barák se narodil 15. 6. 1926 v Podbořanech. Absolvoval Učitelský ústav v Plzni a v roce 1946 se přestěhoval do Podbořan, kde žil do konce života. Od roku 1946 učil na obecných školách v Podbořanech a okolí.
Po úmrtí podbořanského sbormistra J. Víta převzal jeho smíšený sbor a řídil jej ne-přetržitě do loňského roku, tedy 59 let. V roce 1952 se stal ředitelem LŠU a v této funkci vytrval 34 let, kdy odešel do důchodu. Za léta působení v hudební škole vychoval desítky mladých hudebníků a zpěváků.
Celonárodní prestiž získal František Barák jako sbormistr během patnáctiletého vede-ní dívčího pěveckého sboru Vánek, který si vydobyl celostátní úroveň.
Od roku 1975 převzal vedení Smíšeného pěveckého sboru v Kadani, a tak oba sbory spojil v jedno těleso. Sbormistrovství tvořilo velkou část jeho života. Své umění předváděl jak u nás, tak v zahraničí. Propagoval vždy českou národní píseň a klasickou hudbu i hudbu současných českých skladatelů. Prosadil se i jako autor vlastních skladeb a církevních mší.
Od mládí do posledních dnů František Barák působil jako regenschori v podbořanském kostele sv. Petra a Pavla.
Za dob totality měl s touto činností, která „se neslučovala s morálkou socialistického učitele”, u svých nadřízených velké problémy. Byl za to velmi znevažován a finančně i morálně podhodnocen.
V roce 1996 obdržel od Unie českých pěveckých sborů Zlatý odznak s granáty za 50 let úspěšné sbormistrovské činnosti a v roce 1998 vyznamenání v podobě Ceny Ferdinanda Vacha. Je to celostátní ocenění za zásluhy o rozvoj sborového zpěvu.
Ve svém působišti v Podbořanech byl v roce 2001 oceněn starostou města za celoživotní přínos k rozvoji kulturního a společenského života na Podbořansku.
„S odchodem skvělého sbormistra pěveckého sboru Rubín Františka Baráka ztratilo město Podbořany výraznou postavu. Je škoda, že není nikdo v Podbořanech, kdo by vedl takový sbor,“ řekla k této smutné události Jaroslava Kudláčková, bývalá členka sboru pod vedením Františka Baráka.
Čest jeho památce. (ib, jk, až)

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video