Převaděči stanuli před lounským soudem: V dodávce tehdy cestovalo 21 afghánských utečenců

Jarka Cibulková 2016-06-15 10:16:00

Louny, Dobroměřice – Vloni se nemluvilo o ničem jiném, než o uprchlících, kteří houfně prchali ze své domoviny, kde zuřila válka, a hledali útočiště v Evropě. V červenci se rozvířily vody i na Lounsku, když u Dobroměřic havarovala dodávka s jednadvaceti utečenci. Nyní dva převaděči skončili u Okresního soudu v Lounech na lavici obžalovaných.

Státní zástupkyně je obvinila z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, kde sazba počítá se dvěma až osmi roky odnětí svobody. Řidič dodávky Jakub Šámal (31) je umístěn do vazby, přišel v doprovodu eskorty, druhý z obžalovaných Roman Tancoš (41) je na svobodě.
Původně se snažili jeden na druhého všechno hodit. Nyní před soudem mladší z obžalovaných stvrdil obžalobu a přiznal se, že migranty naložil v Budapešti a měl je převézt za německé hranice. V telefonátech se bavili, že bude převážet z Maďarska nábytek. Na místo určení, ale nedorazili, auto sjelo z vozovky a u Dobroměřic narazilo do dopravní značky. „Nevěděl jsem, kolik jich do auta vlezlo, myslel jsem tak osm,“ tvrdil pašerák, který na převoz kývnul kvůli dluhu druhému obžalovanému. „Před měsícem se nabídnul, že mi prodá dovezená trička z Turecka, ale nakonec zboží prodal a mně peníze nedovezl. Už jsem nevěděl, jak z něj peníze dostanu, nakonec přes jiného známého, který se za něj zaručil, jsem kývl na to, že si pronajmu dodávku a spoluobžalovaný bude dvakrát týdně dovážet z Maďarska nábytek,“ dušoval se před soudem obžalovaný z Mostu, který se ale ve své výpovědi zamotával. Nedokázal státní zástupkyni odpovědět, proč neustále psal druhému obžalovanému výhružné smsky a pořád mu volal. Právě druhý obžalovaný, Jakub Šámal, určil druhého obžalovaného jako hlavu celé akce, který všechno spunktoval. Roman Tancoš naopak sváděl vinu na Šámala.
Afghánci včetně dvou pětiletých hochů cestovali v dodávce ve velmi stísněném prostoru, museli sedět na zemi a ani se nehnout. Z nákladního prostoru směřovalo do kabiny pouze okénko, které měřilo pětadvacet centimetrů. Za celou dobu nebyli ani jednou vypuštěni ven, Šámal jim na benzínové pumpě cestou koupil alespoň vodu na pití. Jako hlavní důvod svého jednání Šámal uvedl, že se bál o zdraví svých nejbližších, že mu neustále Tancoš vyhrožoval.
A perlička nakonec, Tancoš pracoval po této zpackané akci čtyři a půl měsíce v utečeneckém táboře v Německu jako hlídač. Zdá se, že se kruh uzavírá. Další jednání je naplánováno koncem srpna, kdy budou voláni důležití svědci.

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video