Sýkorova mozaika se dočkala podpory města: Pleskot připraví pro Louny připomínku světoznámého malíře před divadlem

Lucie Steklá 2016-06-29 11:21:00

Louny – Nejočekávanějším bodem posledního jednání lounských zastupitelů byla příprava realizace úpravy prostranství před Vrchlického divadlem. Tam chce spolek Sýkora 2020 vytvořit piazzettu, neboli náměstíčko s dlažbou znázorňující známou oponu, jež se z divadla při rekonstrukci ztratila.

Musela být schválena výjimka
Zastupitelé museli hlasovat o udělení výjimky z pravidel rady města o zadávání veřejných zakázek na zpracovatele. Jednalo se také o schválení licenční smlouvy na poskytnutí autorských práv manželkou slavného malíře Lenkou Sýkorovou. Udělení výjimky není zcela obvyklé, lounští zastupitelé k tomuto kroku přistoupili. Architekt Josef Pleskot tak připraví pro město projekt připomínky malíře a loun-ského rodáka Zdeňka Sýkory. Prostranství před Vrchlického divadlem bude mít po-dobu opony, kterou Sýkora navrhl. Zastupitelé schválili výjimku z pravidel za-dávání veřejných zakázek a licenční smlouvu s Lenkou Sýkorovou, dědičkou autorských práv.
Realizace projektu architekta Pleskota
Nyní bude následovat zpracování projektové dokumentace. „Realizace motivu malíře na volné prostranství je vázána na projekt architekta Pleskota, nám šlo o to, aby to zpracoval právě on. Pokud by došlo k výběrovému řízení, mohl by zakázku vyhrát někdo jiný, pak by realizace ztrácela smysl,“ vysvětlil za spolek Jiří Jiroutek, který si dal za cíl připomenout rodáka do roku 2020, kdy by slavil sté narozeniny.
Výjimka se setkala také s kritikou
Udělení výjimky někteří zastupitelé kritizovali. Nakonec prošla sedmnácti hlasy, dva zastupitelé byli proti a šest se zdrželo. Celkové náklady na vytvoření mozaiky se odhadují na bezmála deset milionů korun. Projektová dokumentace má stát přibližně 1,2 milionu, částka za poskytnutí licence je milion korun. Jejím vlastníkem je manželka malíře Sýkory Lenka. Ta na zastupitelstvu také vystoupila, zdůvodnila, proč by měla být výjimka udělena a potvrdila přítomných členům, že je připravena splnit slib a milion, který požaduje za poskytnutí autorských práv, investovat do realizace projektu. „Piazzeta je v podstatě chodník a cena, že nám to někdo vyprojektuje za milion korun, mi přijde skutečně přehnaná,“ řekl zastupitel Stanislav Rybák (KSČM), kterému se nelíbilo ani udělení výjimky ze zadávání veřejných zakázek.
Spolek nabídl spolufinancování
Pro Louny je realizace podle Michala Kučery (TOP 09) finančně únosná. Spolek navíc nabídl podíl na spolufinancování a shánění peněz z různých fondů. „Louny mají obrovskou výhodu, mají na co na-vázat, na konkrétní umělecká díla. Pokud tu má něco po nás zůstat pro další generace, tak toto je právě ono,“ řekl Kučera.
Návrh připomínky světového průkopníka využití počítače při přípravě výtvarného díla představil zastupitelům před hlasováním Pleskot. Sýkora v roce 1962 vytvořil pro lounské divadlo ojedinělou protipožární oponu, která během rekonstrukce objektu v roce 2002 zmizela. Připomíná ji velkoformátová fotografie ve vstupní hale divadla. „Když jsem viděl návrh opony, došlo mi okamžitě, že je to proporce díla, která by se dala do piazzety téměř bez korekcí obtisknout,“ řekl již dříve Pleskot. Černobílá mozaika, která nahradí dosavadní betonové dlaždice, by podle něj mohla být ze soudobých recyklovaných materiálů. „Což by byl zajímavý experiment,“ podotkl Pleskot, který zdůraznil, že by bylo pro něj ctí, pokud by mohl dílo pro Louny a pro Sýkoru udělat. Nadace Sýkora má na svém kontě přibližně osmdesát pět tisíc korun. Mezi sponzory by mohla být například společnost ČEZ.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video