Dolnoročovský klášter se probouzí k životu: Při rekonstrukci objektu se objevily nástěnné malby i skryté prostory

Lucie Steklá 2016-07-07 08:38:00

Ročov – Jak se k lepšímu mění prostory kláštera v Dolním Ročově, mohli před časem již podruhé vidět zájemci z řad veřejnosti. V rámci akce Noc kostelů ho zpřístupnil Jan Řeřicha, umělecký sochař, který má klášter v nájmu od prosince roku 2014. Za tu dobu do něj investoval statisíce korun, aby byl obyvatelným. Cílem J. Řeřichy je v prostorách kláštera vybudování domova pro seniory. Nájem je stanoven na padesát let. Během opravy odhaluje zapomenuté prostory, před nedávnem v jednom z pokojů objevil nástěnné malby. Celkové náklady na rekonstrukci se odhadují až na sto milionů korun. Dolnoročovský klášter v minulosti sloužil jako vězení či psychiatrická léčebna.

Rozsáhlý objekt během posledních dvou let doznal značné proměny. „Staré a prohnilé omítky se odstranily v místech, kde to bylo potřeba, ve všech místnostech jsme strhli staré linoleum. Podlahy a stěny tak mohly vyschnout. O technické záležitosti, vybavení kotelny, rozvody tepla a radiátory, se postarala odborná firma,“ řekl během pro-hlídky J. Řeřicha. Podle jeho slov skončilo asi padesát tun materiálu ve sběrných surovinách. Peníze za sběr pokryly úhradu provedených odborných prací. Předběžný odhad nákladů na rekonstrukci je 80 až 100 milionů. Předběžný odhad nákladů na rekonstrukci je 80 až 100 milionů.
Po vykácení náletových dřevin kolem kláštera a z vnitřní zahrady bude nyní dalším krokem odstranění navážky hlíny a sutě. Přes zimu se objekt vysuší a na jaře budou pokračovat stavební úpravy vnitřků včetně rekonstrukce rozvodů vody a elektřiny.
Během prací na obnově rozsáhlého objektu se objevují dávno zapomenuté architektonické prvky či malby. Na příklad u vstupu do kláštera byly po obou stranách dvě zazděné niky neboli půlkruhové výklenky ve zdi.  „Musely být zazděny v blízkých letech po druhé světové válce, ale nepodařilo se mi vypátrat, že by o nich někdo ze současných pamětníků věděl,“ uvedl k nálezu Řeřicha. Nájemce spolupracuje s památkáři, kteří předpokládají, že na stropech mohou být dobové fresky. Žádné informace o nich ale J. Řeřicha nenalezl. Opravu kláštera financuje prozatím z vlastních zdrojů, po dokončení projektové dokumentace požádá o dotaci z ministerstva kultury.
Finanční prostředky získává například také dražbou mramorových houslí. Ty poslední byly ozdobou světové výstavy Expo v Miláně a výtěžek z jejich prodeje byl dán na charitativní projekt v Africe.
Při prohlídky prostor kláštera J. Řeřicha desítkám návštěvníků ukázal nový objev. Tím jsou zajímavé malby na stěnách jednoho z pokojů. V jedné z místností konventu objevili dělníci malby, které jsou podle odborníků z poloviny 19. století. „Jsou pro nás dosud tajemstvím. Pro klášter to je velký objev, neboť o výskytu maleb se doteď vedly jen spekulace. Dalo se očekávat, že pokud něco najdeme, budou zničené. Na těchto jsou patrné výjevy i přes jejich částečné poškození,“ řekl Řeřicha a ukázal na obrazy ve výšce dvou metrů. Na jednom z nich jsou patrné postavy, kráčejí-cího zřejmě rolníka po cestě, v pozadí kostel či kapli s dalšími budovami. Na druhém obraze, který je nad vchodem do místnosti, je zachycena krajina s menší budovou.
Klášter v Ročově je v majetku řádu Augustiniánů. V letošním roce má J. Řeřicha v plánu opravu terasy, na niž přispělo ministerstvo kultury. „Rádi bychom do konce roku postoupili s opravou rozvodů vody, kanalizace i elektřiny,“ dodal. Klášter se veřejnosti znovu otevře během srpnové ročovské pouti.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video