Piano na ulici není chůva ani otloukánek: Hudební nástroj má být pro radost, ne otravovat okolí, to si mnozí lidé ale neuvědomuj

Lucie Steklá 2016-08-31 09:33:00

Louny – Piano, umístěné na lounském Mírovém náměstí, má být pro radost z hudby. Má dělat radost a ne otravovat. Doufejme, že si to občané města uvědomí. Kolemjdoucí si na piano zahrají, jen tak pro radost či při vyplnění volné chvíle ve městě.

Nástroj si lidé pletou s chůvou
Bohužel mnohdy je nástroj cílem vandalů, někteří lidé si ho dokonce pletou s chůvou. To když maminky na procházce nechají své ratolesti jen tak „bušet“ do piana. „Množí se stížnosti na neumětelské hraní. Berte, prosím, na vědomí, že vaši hru, nebo hru vašich ratolestí musí poslouchat ostatní občané. Zamyslete se nad tím, zdali je poslouchatelná. Mlácení do piana beze smyslu nemá žádný význam,“ uvedli před časem na svém facebooku iniciátoři akce Piano do Loun. U piana dokonce chybí kladívko klávesy H, které někdo ulomil.
Nevhodná hra piano poškozuje
„To, že některé nevychované matky nechávají své děti do piana třískat, zatímco si ony dávají opodál cigárko s kámoškou, nástroji nijak neprospívá. Nevhodná hra nástroj samozřejmě poškozuje – rozlaďuje,“ uvedl jeden z iniciátorů Jan Petržilka. Podle jeho slov tento způsob hraní navíc ruší kolemjdoucí, kteří by pak v důsledku toho mohli vnímat piano na ulici negativně.
Piano má být pro radost, ne pro zlost
„Důležité je, aby si každý včetně matek, protože děti samozřejmě nejsou soudné, uvědomil, zda-li je jeho hra vůbec vhodná. Nemám nic proti tomu, aby si malé dítě na chvilku vyzkoušelo hraní na piano, mnohdy k tomu nemají přístup, ale to neznamená, že budou čtvrt hodiny obtěžovat okolí nesmyslným třískáním do kláves,“ dodal.
Lidé, pohybující se na centrálním náměstí, chtějí slyšet melodie, ne kakofonie, jak jejich hru nazval již nejeden rušený občan. „Piano má dělat radost, ne otravovat,“ řekl J. Petržilka.
Méně vandalismu, ale větší poškození
Oproti loňskému roku bylo letos zaznamenáno na pianu méně poškozujících činů. Ty závažné jsou vlastně „jen“ dva, ovšem více ničivější než při první sezoně piana. Při prvním poškození někdo vytrhl zámek piana, aby si zahrál. „Naštěstí nebyl problém zámeček přidělat znovu. Při tom druhém někdo vystoupil na lavičku, aby dupnul na klaviaturu. Asi se chtěl ukázat před svými kamarády. Důsledkem toho je ulomené kladívko spodní klávesy H,“ přiblížil vandalismus na pianu J. Petržilka.
Podle něj v tomto případě bude oprava náročnější. Mechaniku si bude muset odvést klavírník Vratislav Kocál, který piano ochotně ladí, domů.
Piano na náměstí je pro veřejnost otevřené denně od deváté hodiny dopolední do zhruba desáté večerní. O odemykání se starají zaměstnanci hotelu Caramell na náměstí. „Jeho majitel Jan Vaic je velkým nadšencem pro klávesové nástroje, a tudíž rád podpořil tuto myšlenku,“ dodal Petržilka. V září bude piano na ulici znít. Během zimy ho bude čekat revize mechaniky a oprava povrchu, tedy stržení odloupnutých dýh, následné přelakování bílou barvou a uložení do vstupní haly kavárny Caramell, kde bude čekat na další sezónu.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video