Rozhodnuto: Louny postaví plaveckou halu

Lucie Steklá 2016-09-21 10:06:00

Louny – Městská plavecká hala v Lounech, jak ji známe a která je již několik měsíců uzavřena, bude zanedlouho minulostí. Budovu, postavenou v 80. letech minulého století za určitých technologií, nechá město zbourat a na jejím místě postaví novou, moderní. Na svém posledním zasedání o tom rozhodli lounští zastupitelé. Ti se rozhodovali mezi třemi variantami – opravou stávajícího bazénu (náklady 127 milionů plus roční náklady na provoz 2,5 milionu korun), zbouráním a vybudováním nového na tom samém místě (náklady 163 milionů, roční náklady 2,5 až 3 miliony) nebo demolicí a výstavbou v areálu letního koupaliště (náklady 181 milionů, roční náklady 2,5 milionu). Po vyslechnutí si několika názorů a debatě klubů nakonec padlo rozhodnutí o variantě číslo dvě, tedy zbourání současné budovy a nové výstavby.

„Od pamětníků víme, že už na začátku nebyla stavba dokonalá. Byly problémy s těsností bazénu nebo odvětráváním. To vše mělo za následek, že je konstrukce dnes ve velmi špatném stavu a bazén nelze dál provozovat,“ řekl Radovan Šabata, lounský starosta. Uzavřena byla kvůli špatné statice v květnu letošního roku. Každá varianta nabízela klady i zápory, díky nimž se mohli zastupitelé lépe rozhodnout. U vítězné varianty byl velkým kladem mimo jiné dostatek parkovacích míst v okolí i umístění bazénu, který tak bude nadále poblíž dalších sportovišť, haly a letního cvičiště.
První kroky k realizaci budou učiněny co nejdříve. „Bude potřeba zadat vypracování studie a vypsat výběrové řízení na demolici současného objektu,“ uvedla Blanka Sunkovská, vedoucí odboru správy majetku lounské radnice s tím, že je současně nutné zastavit přípravy původně zamýšlené rekonstrukce haly. Právě díky zamýšlené modernizaci haly byl odhalen její špatný stav, prorezlá konstrukce a další problémy krytého bazénu. Finanční prostředky na novou stavbu, historicky první v novodobé historii Loun, poskytne v prvních fázích přímo městská pokladna. Louny hospodařily v srpnu s přibližně 167 miliony korun. Jsou ale očekávány další výdaje, město si tak bude muset vzít úvěr. „Během pěti let je město schopno vygenerovat asi 350 milionů na investice,“ uvedl k zastupitelům starosta. Na nutnost úvěru potřebného k financování upozornil Michal Kučera s tím, že je nutné myslet také na další potřebné investice v Lounech. „Doba pro čerpání úvěrů je příznivá, úrokové sazby pro města jsou nízké. Pokud bychom na nový bazén chtěli našetřit, tak ho nepostavíme, ale ani neopravíme, protože na to z běžného rozpočtu neušetříme,“ připomněl Šabata.
Vypracování projektové dokumentace a vybudování nové haly má trvat déle než tři roky. V moderní plavecké hale má být wellness centrum i tobogán. Zastupitelé současně zavrhli návrh, aby město vyhlásilo architektonickou soutěž. „Zkušenosti z jiných měst ukázaly, že by se tím realizace neúměrně prodloužila,“ dodal starosta.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video