Krampus show diváky nadchla

Lucie Steklá 2016-12-06 10:19:00

Žatec – Zaplněné žatecké náměstí v neděli večer patřilo Krampus show. Již třetí rok za sebou se desítky krampusů procházely centrem a strašily malé i velké. Odvážné děti se s krampusem i vyfotily. Krampusové letos obešli celé náměstí, více než čtyři sta metrů. Místa bylo pro návštěvníky dostatek kolem i ve středu náměstí.

Nutno dodat, že některé masky jsou opravdu strašidelné a při pochodů čertů s ohni a dýmovnicemi je to opravdu skvělá podívaná. Podle členů souborů, které za celou show stojí, je každá maska vlastně takové malé umělecké dílo. Masky jsou ručně vyřezávané z lipového nebo borového dřeva a ručně malované. „Na každé masce jsou přidělané pravé rohy, které jsou používány především z muflonů, beranů, kamzíků a koz. Kožichy jsou šité z pravé kůže horských koz nebo ovcí,“ řekl Jiří Jodl ze skupiny Čerti.cz, kteří do Žatce přivezli dvacet Krampusů. Oblek je dělaný jako kombinéza, nebo dvoudílné obleky, v posledních letech je hodně oblíbená tvarovaná kůže. „Oblékání nám trvá asi deset minut,“ dodal. V listopadu a prosinci se „krampusáci“ nezastaví.
O jejich vystoupení je zájem po celé republice, někdy stihnou až tři denně. Pokud je tak velké, jako v Žatci, mají jen jedno denně.
Masky na pohled vypadají opravdu strašidelně, vlkodlaci, ježibaby nebo prostě jen škaredý čert. Pod nimi jsou většinou mladí kluci, tátové od rodin, dokonce i dívky. A jak se k dělání krampuse J. Jodl vlastně dostal? „Dělám to už čtrnáct let. Začal jsem, když byly moje děti malé a já pro ně chtěl pořádné čerty,“ řekl s úsměvem.
Krampus je Alpské strašidlo které se objevuje především okolo Adventu. Je to starověká tradice, která vznikla v rakouských Alpách, odkud se postupně rozšířila do celého Rakouska a postupně i do okolních států. Jméno Krampus vzniklo z rakouského KRAMPAS – něco neživého. Hlasité zvonění kravských zvonů mělo zahánět zlé lidi. Svátek Krampusů je 5. prosince, po horských vesničkách a městech chodí od listopadu až do ledna.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video