Strážníci odcházejí, město jim přidá peníze

Lucie Steklá 2016-12-07 13:48:00

Louny – Nedostatek strážníků u městské policie musí řešit v Lounech. Vedení města spolu s ředitelem městské policie hledá možnosti, jak současné strážníky udržet a také přilákat nové zájemce. Jedním z opatření má být zvýšení platů. Někteří strážníci opouštějí městskou policii právě kvůli nízkým platům ve srovnání s Policií ČR nebo Armádou ČR. Během loňského roku odešli od lounské městské policie čtyři strážníci, letos sbor opustí další tři.

V plném počtu má být lounských strážníků v přímém výkonu služby osmadvacet, další tři lidé jsou ve vedení. Kvůli novele zákona, která určuje, že strážník musí mít maturitu, na začátku letošního roku klesl počet strážníků v Lounech na dvacet čtyři. Ke konci letošního roku bude u městské policie pracovat 21 strážníků. Chybět jich bude sedm. „Slouží minimálně jeden člověk ve stálé službě a tři venku, což plníme. Jsme ale na hranici možností a situaci musíme stabilizovat,“ řekl Radek Baláš, ředitel městské policie.
Noví strážníci se ale hledají těžko, i přesto že městská policie snížila nároky na jejich fyzickou kondici. Jdou za lepšími nabídkami, které nabízí například armáda. „S vedením města připravujeme kroky, které budou směřovat ke stabilizaci sboru a počtu strážníků. Mají vést k tomu, aby současní strážníci neodcházeli a abychom přilákali nové,“ dodal ředitel.
Jedním z kroků je zvýšení platů řadových strážníků o dva tisíce korun. Zvýšení je formou příplatků za rizikovost a příplatek za směnnost.
Tuto změnu ale musí schválit zastupitelé. V současné době si strážník lounské městské policie vydělá kolem dvaceti tisíc korun, záleží na odpracovaných směnách.
Příplatky ale nejsou jediným krokem, které město a policie připravuje. Dalšími motivačními kroky, které by měly být strážníkům nabídnuty během příštího roku, jsou různé bonusy. „Strážníci by chtěli například volné vstupné do plavecké haly, kterou ale nyní nemáme. Uvažujeme o poukazech do lázní, řekněme na prodloužený víkend. Kdyby strážník chtěl, mohl by si tam, ovšem už na své náklady, vzít s sebou partnerku,“ vysvětlil starosta města.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video