Města v okrese řeší nedostatek zubařů: Zubní pohotovost v Lounech ošetří měsíčně průměrně sto pacientů z města a okolí

Lucie Steklá 2016-12-21 13:12:00

Louny, Žatec – Zubaři odcházejí do penze, mladí často v malých městech pracovat nechtějí. Důsledkem je nedostatek lékařů, který řeší například i okres Louny. Všichni stomatologové ve městech hlásí plné stavy a nepřijímají. Výjimkou je pouze Radim Němec, který sídlí v Kryrech u Podbořan. Někteří lidé svého stomatologa vůbec nemají, případné potíže poté řeší na zubní pohotovosti, která od podzimu roku 2012 funguje na lounské poliklinice. Jen během letošního roku (do konce listopadu) na pohotovosti ošetřili 1239 lidí. Podle dat České stomatologické komory působí v Lounech šestnáct stomatologů.

Nedostatek stomatologů začala před časem řešit také lounská radnice. Situaci v Lounech výrazně zhoršil loňský odchod dvou zubařek do důchodu. Další dvě přestanou ordinovat v příštím roce. Na základě mnohačetných stížností na zhoršení dostupnosti stomatologické péče v Lounech zaslal starosta města Radovan Šabata dopis náměstkovi ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Petru Hoňkovi. „Nedostatek stomatologů, nejen v Lounech, je systémový problém. V Ústeckém kraji se s omezenou dostupností stomatologické péče potkají Louny, stejně jako celá řada dalších měst. V dopise informuji vedení pojišťovny o nedostupnosti stomatologické péče pro nové pacienty, kteří jsou odkázání na vyhledávání zubaře v okolních, desítky kilometrů vzdálených městech,“ uvedl Radovan Šabata, starosta Loun s tím, že v dopise apeluje na vytvoření ideálních podmínek pro poskytování stomatologické péče ve městě. Podle ředitele Regionální pobočky VZP Ústí nad Labem Petra Veselského zhoršenou situaci v zajištění stomatologické péče ve městě vnímají a průběžně monitorují. „Naší snahou je vždy pomoci. V nedávné době se podařilo zajistit stomatology pro přibližně padesát klientů Domova pro seniory v Lounech,“ řekl k problematice P. Veselský. Ze získaných informací vyplývá, že bude třeba vzájemné spolupráce VZP, Města Louny a Krajského úřadu Ústeckého kraje pro nalákání nových stomatologů do regionu. Pojišťovna vyhlašuje pravidelná výběrová řízení a neomezeně nabízí smlouvy všem případným zájemcům a současně zahájila spolupráci s Lékařskou fakultou v Plzni a Hradci Králové a snaží se nalákat absolventy do Ústeckého kraje.  „Případným zájemcům bychom se věnovali individuálně společně se zástupci obcí, měst i kraje a pokusili bychom se jim připravit v oblastech, kde to nejvíce potřebujeme, takové podmínky, které by jim vyhovovaly,“ dodal.
Lidé, kteří svého stomatologa nemají, musejí při bolestech využít služeb pohotovosti, která na popud radnice začala fungovat v září 2012. Dohromady se tehdy dali lounští stomatologové, kteří o víkend a v dny státních svátků ošetřují pacienty na lounské poliklinice v ordinaci Zděnka Skály. Jen během letošního roku tam stomatologové ošetřili 1239 pacientů, z toho bylo 331 obyvatel města Louny, ostatní jsou lidé žijící ve spádové oblasti Lounska a mimo něj.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video