Už čtvrtstoletí s vámi. Autocentrum Novotný slaví 25 vydařených let na trhu

Jarka Cibulková 2017-02-07 11:40:00

Letos uplyne již pětadvacet let od otevření prodeje a servisu automobilové značky Renault. O tom, jaké byly začátky rozjíždění firmy a jaký je rozdíl mezi prodávanými vozy v současné době a před 25 lety jsem vyzpovídala majitele Petra Novotného.

Jaký byl váš začátek podnikání?
Začal jsem podnikat v roce 1988 na základě povolení od tehdejšího Městského národního výboru v Lounech. Šlo jen o práci doma v garáži, byly to jen drobné opravy a seřizování motorů.
A co začátky značkového servisu a prodeje aut?
V roce 1991 jsem si přečetl inzerát, že Renault hledá prodejní a servisní místo. Odpověděl jsem na něj a po několika měsících u nás zazvonil zástupce automobilky, abychom dohodli podmínky. V té době jsem měl místo na servis – využil jsem nedostavěnou strojovnu zimního stadionu, kterou jsem si pronajal a přestavěl na servis. Zde jsme zůstali se servisem až do roku 2002.
Oficiálním začátkem prodeje a servisu značky Renault byl únor 1992, kdy jsme podepsali smlouvu o spolupráci s Renaultem. Od té doby jsme začali prodávat a servisovat auta se dvěma mechaniky.
Pamatujete si ještě na první dny ve vaší firmě? Jaké jste prodali první auto a kolik za něj zájemce tehdy zaplatil?
První auto prodané zákazníkovi byl Renault 19 za 520 000 Kč a poté následovaly další vozy – Clio, Express, Trafic a jiné.
Naopak jaký model vozidla jste prodali letos jako první?
Letošní první prodané auto bylo Mitsubishi Outlander.
Jaký je rozdíl mezi prodávanými auty v současné době a před 25 lety?
V průběhu let se auta hodně zlevnila. Rozdíl není jen v ceně, ale především ve výbavě. Například klimatizace a centrální zamykání byly dříve za příplatek, v dnešní době jsou již zahrnuty do standardní výbavy. Dříve také nebyl kladen takový důraz na bezpečnost posádky a chodců, současné vozy jsou výrazně bezpečnější než ty, které byly před 25 lety.
Servis jste měli u zimního stadionu, ale kde byla první prodejna?
Auta jsme z počátku prodávali v části dílny a na parkovišti. Tehdejší potřebu větších prostor na opravu i prodej vozů vyřešil pronájem další prodejní plochy. K tomuto účelu jsme zvolili část Domu kultury. Tam mi začala pomáhat manželka s jedním prodejcem, na servis jsem přijal technika a dalšího mechanika, ti jsou u nás ve firmě doposud.
Dnes jste ale už na jiném místě…
Časem jsme zjistili, že nám pronajaté prostory nestačí, proto jsme hledali místo na novou provozovnu. Odkoupili jsme část pozemku u zimního stadionu, kde původně měla být další ledová plocha, získali úvěr a v roce 1997 začali stavět novou provozovnu, kterou jsme v říjnu 1997 slavnostně otevřeli za přítomnosti zpěváka Václava Neckáře – video ze slavnostního otevření je ke zhlédnutí na našich stránkách. V roce 2002 jsme přestěhovali do suterénu autosalonu i servis a přijali další dva mechaniky.
Firma Autocentrum Novotný není jen autorizovaným prodejcem a servisem značky Renault, že?
V roce 2008 jsme vybudovali druhou část prodejny a rozšířili tak prodej o další dvě značky, a to o Dacii a Mitsubishi. Po tomto rozšíření jsme zaměstnali dalšího technika a prodejce.
Kolik máte tedy v současnosti zaměstnanců? Auta jsou čím dál modernější. Jak se přizpůsobují technickému vývoji automobilů?
Nyní zaměstnáváme dva techniky, dva prodejce aut, čtyři mechaniky a jednoho klempíře. Začátky v servisu byly trochu složitější, protože dříve jsme opravovali škodovky a žigulíky a vše jsme se učili sami. Později nejen mechanici začali jezdit na pravidelná školení, na která jezdí dodnes především, když se zařadí na trh nový model nebo nová technologie.
Jste rodinná firma, jaká je u vás atmosféra?
Ve firmě je se mnou manželka Lenka, která po ukončení mateřské dovolené v roce 1993 začala prodávat auta. Já se starám o servis a syn Slávek nastoupil do firmy po vyučení a následně maturitě na střední škole v roce 2010 jako mechanik. Většina zaměstnanců je u nás téměř od samého začátku. Jsem rád, že máme loajální zaměstnance. Doufám, že je to snad i naším přístupem k nim, pohodovou a přátelskou atmosférou. Dcera Petra pracuje sice v Praze, ale pomáhá nám o víkendu, když je potřeba.
Jaké služby může poskytnout váš servis?
Na servisu zajišťujeme celkový servis, diagnostiku, pneuservis, měření geometrie, měření emisí, přípravu a zajištění STK, opravy karoserií, přestavbu vozů na LPG, přestavbu dodávek na obytné vozy.
Plánujete nějaké novinky, které můžete nabídnout vašim zákazníkům?
V letošním roce, tedy v roce 2017, rozšiřujeme servis o dílnu pro užitkové vozy s 5t heverem a dostavujeme novou ruční myčku. A také nás letos čeká obměna interiéru na prodejně Renaultu podle projektu Renault Air.
Jaké modely v současné době nabízíte? A jaké se chystají novinky?
Nyní jsou v prodeji u Renaultu od malých vozů – Twingo, Clio, Mégane, Scénic, Talisman, Espace, Captur, Kadjar, Trafic a Master. Pro letošní rok se chystá nový Koleos, pickup Alaskan a řada elektromobilů Twizy, Zoe, Kangoo a Master.
Díky velké popularitě Dacie se nám s úspěchem daří prodávat  modely Sandero, Logan, Logan MCV, Duster, Dokker a Lodgy.
Také Mitsubishi v současné době nabízí k prodeji špičkové modely vozů: nové ASX, Outlander, L200, Pajero a plug in hybrid Outlander PHV. Nový model bude představen v autosalonu v Ženevě a začne se prodávat na podzim tohoto roku.
Jaké další doplňkové služby ještě nabízíte?
Máme vlastní odtahovou službu pro dvě auta a čtyři náhradní vozy. Prodáváme také již řadu let přívěsné vozíky firmy Agados.
Jaký byl váš poslední úspěch?
Získali jsme titul Dealer roku 2016 od Mitsubishi. Také jsem se zúčastnil VIII. Vševestavbového sletu Čech, Moravy a Slezska, kde jsem se umístil na druhém místě s naším přestavěným obytným vozem.
Co děláte pro to, aby vaši zákazníci byli spokojeni?
Pro spokojenost našich zákazníku se snažíme najít vstřícný přístup a férové jednání, díky čemuž se k nám pravidelně vracejí. Ve spolupráci s importérem si ověřujeme zpětnou vazbu od zákazníků o jejich spokojenosti.
Může u vás zákazník ušetřit?
Rozhodně. Aktuálně nabízíme modely se slevou více než 160 000 Kč. Více informací je na našich stránkách www.autocentrumnovotny.cz
Děkuji za rozhovor. Přeji vám mnoho úspěchů a spokojených zákazníků do dalšího čtvrtstoletí. Jarka Cibulková

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video