Děti učí své rodiče třídit a recyklovat baterie

Jarka Cibulková 2017-02-12 01:11:00

Ústecký kraj (caj, tz) Školáci z Ústeckého kraje odevzdali k recyklaci 5 473 kg použitých baterií. V rámci programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět se v kraji do dvou a půl měsíční sběrové kampaně zapojilo třiasedmdesát škol. Nejúspěšnější byly děti z Mateřské školy v Siřejovicích, které v průměru na žáka odevzdaly rekordních 7,07 kg baterií.

V rámci celé České republiky se do sběru baterií od září do poloviny listopadu zapojilo 891 škol a společně pro recyklaci získaly 57,3 tun baterií, což je o 3 tuny více než před rokem. Žáci i studenti z mateřských, základních i středních škol tak aktivně podpořili 2. ročník Evropského dne recyklace baterií, který připadá na 9. září.
„Sběrovou kampaň v úvodu školního roku vyhlašujeme pravidelně. Letos získala nejaktivnější škola v každém kraji odměnu 2 000 bodů na svůj účet v programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět. Podle množství vybraných baterií je vidět, že dětem se daří zapojit do třídění i další členy rodiny, a to je skvělé,“ říká Petr Kratochvíl, ředitel společnosti Ecobat, která je spoluvyhlašovatelem kampaně a zajišťuje recyklaci a ekologickou likvidaci baterií.
V rámci programu získávají školy body nejen za sběr baterií a drobných vysloužilých elektrospotřebičů, ale mají možnost si se svými žáky připsat body také za plnění hravých úkolů a využívání výukových materiálů EKOABECEDA.
Pod názvem „Pátrejte s baterkou, aneb lovíme baterie“ vyhlásil Ecobat úkol, ve kterém děti sbíraly vysloužilé baterie, a vedle toho také hledaly další místa zpětného odběru baterií v novém mapovém vyhledávači na adrese mapa.ecobat.cz. V ČR jich je nyní více než 20 000. Vyhlášený úkol měl také vlastivědně zeměpisnou část, v které žáci a studenti vytvářeli z baterií mapu ČR a nezapomněli ani na označení místa svého města či obce.
Do projektu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět se z našeho okresu zapojilo dvacet školních zařízení. Tři sta šestnáct kilogramů baterií nasbíraly děti ze Základní a mateřské školy v Liběšicích, o devadesát osm kilo méně shromáždili školáci v Krásném Dvoře a třetí místo patří Základní škole v Kryrech. Ze Žatecka se do sbírání baterií zapojily Mateřská škola Bratří Čapků, Základní škola Měcholupy, Základní škola Komenského alej, Mateřská škola Holedeč, Základní škola náměstí 28. října Žatec, MŠ Studentská Žatec, MŠ Otakara Březiny a Základní a mateřská škola v Novém Sedle. I Louny nezůstaly pozadu. Čtvrté místo připadlo Základní škole Postoloprty, páté poté školákům v Peruci. Baterky sbíraly také děti na Základní škole JAK v Lounech, Mateřské škole Šafaříkova Louny, mateřinka v lounské ulici Kpt. Nálepky, na Ročově, na ZŠ Školní Louny, ZŠ P. Holého Louny a seznam uzavírá Základní a mateřská škola v Zeměchách.
Součástí podzimní kampaně byla také soutěž ve sběru vysloužilého drobného elektrozařízení. Celkem 795 škol se zapojilo i do této části a díky nim bylo svezeno k recyklaci více než 89 tun elektrospotřebičů.
Nejlepší školy ve sběru drobného elektra v každém kraji bez rozdílu počtu žáků získaly na účet školy (v přepočtu kg na žáka školy) za 1. místo – 3 000 bodů a za 2. místo – 2 500 bodů. Nejlepší škola v každém kraji s více než 300 žáky získala (v přepočtu kg na žáka školy) na účet školy 3 000 bodů.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video