Deset zastupitelů Postoloprt musí k soudu

Lucie Steklá 2017-03-08 11:15:00

Postoloprty (lus) Státní zastupitelství v Lounech podalo obžalobu k soudu na deset zastupitelů Postoloprt. Klade jim za vinu nevýhodný prodej objektu z majetku města.

Většina zastupitelů Postoloprt se bude u soudu zpovídat za prodej domu z majetku města soukromému zájemci. Měli se dopustit trestného činu porušení povinností při správě cizího majetku. Policie ukončila vyšetřování a Okresní státní zastupitelství v Lounech podalo obžalobu na deset zastupitelů z patnácti. Původně jich bylo obviněno jedenáct. Trestní oznámení na ně bylo podáno loni 2. srpna.
„V předmětné věci byla podána obžaloba na deset obviněných, neboť v případě jednoho z nich bylo trestní stíhání zrušeno,“ uvedlo Okresního státního zastupitelství v Lounech. Obžaloba byla podána k Okresnímu soudu v Lounech, ten ještě hlavní líčení v této věci nenařídil.
Trestného činu se měli zastupitelé dopustit tím, že hlasovali pro prodej domu čp. 74 na Marxově náměstí v Postoloprtech. Město ho celý vlastnilo od roku 2008 a snažilo se ho několik let prodat. K tomu došlo až v roce 2015. Zda to bylo, nebo nebylo v souladu se zákony, to bude nyní rozhodovat soud. Město dům prodalo jeho nájemkyni. Až poté, co zastupitelé odsouhlasili uvedený prodej, přišel jiný zájemce, jenž městu nabídl za dům vyšší částku. V tu dobu ale byl již schválen prodej první zájemkyni, a proto se zastupitelé nabídkou nezabývali. Zmíněný druhý zájemce pak podal na zastupitele trestní oznámení.
„Jsem přesvědčený, že jsme se ničeho protizákonného nedopustili,“ řekl starosta Postoloprt Zdeněk Pištora. Obvinění tolika zastupitelů najednou není v okrese Louny běžné. Z minulých let jsou známé spíše případy policejního stíhání a soudních přelíčení s některými starosty menších obcí.
Dům na Marxově náměstí v Postoloprtech byl tedy v hledáčku více zájemců. V polovině prosince roku 2015 město obdrželo žádost o koupi od jiného podnikatele, v tu dobu ale byl již schválen prodej první zájemkyni. 21. prosince adresoval podnikatel městu stížnost o zastavení prodeje domu, která byla vyhodnocena jako neoprávněná.
Trestní stíhání bylo zahájeno na základě podnětu, jež podal na státní zastupitelství právě odmítnutý podnikatel. Zastupitelství závěrem téhož roku předalo materiály k prošetření policii. Důvodem je nízká prodejní cena, již město schválilo. Zastupitelé měli městskou kasu připravit o půl milionu korun. Trestní stíhání jedenácti členů zastupitelstva pro přečin porušení povinnosti při správě cizího majetku bylo zahájeno minulý týden. Obviněno jich nakonec bylo jen deset. Horní sazba je šest měsíců, zákaz činnosti, případně peněžitý trest.
V souvislosti s touto událostí v srpnu loňského roku odstoupil ze své kandidatury do krajských voleb Pavel Růžička, člen ANO a radní Postoloprt. „Na mne jako zastupitele a radního města Postoloprty a člena hnutí ANO bylo zahájeno trestní stíhání společně s dalšími deseti zastupiteli z patnáctičlenného zastupitelstva města za přečin porušení povinností při správě cizího majetku. Proto jsem se rozhodl, abych nepoškodil dobré jméno hnutí, odstoupit o své vlastní vůli ze 4. místa kandidátní listiny hnutí ANO do krajského zastupitelstva v Ústeckém kraji,“ uvedl tehdy v prohlášení P. Růžička s tím, že jako zastupitel se nedopustil ničeho nezákonného, pouze hlasoval podle připravených podkladů do rady města a zastupitelstva, posouzených právním zástupcem města.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video