Velká poptávka po řemeslnících

Markéta Chalupová 2017-04-06 10:04:00

Okres Louny – Během měsíce dubna čekají školáky přijímací zkoušky na střední školy. Všichni již mají přihlášky podané a nyní se strachují, aby vše zvládli a u přijímacího řízení uspěli. Volba povolání není snadná, budoucí život dětí ovlivní nejen po stránce profesní, ale i soukromé. Měly by proto velmi pečlivě zvážit, zda vybraly dobře. V to jim mohou pomoci rodiče, ale i učitelé na školách, výchovní poradci a v neposlední řadě Úřad práce (ÚP).

Nejvíce absolventů v evidenci ÚP je v současnosti ze škol s ekonomickým zaměřením, dále pak z oboru hospodářská politika a správa, a také z gymnázií. Naopak největší poptávka ze strany zaměstnavatelů je o výrobní operátory, tato pozice je vhodná pro lidi se základním nebo nižším vzděláním. Dále pak jsou na trhu práce nedostatkovým zbožím řidiči nákladních automobilů a autobusů, strojírenští technici, svářeči, ale také lékaři a učitelé.
„Úřad práce ČR se dlouhodobě věnuje problematice volby povolání u žáků osmých a devátých tříd. Pořádá pro ně v prostorách Informačního a poradenského střediska (IPS) odborné semináře. Žáci na ně se školami pravidelně docházejí a jsou tak mimo jiné informováni o možnostech, které jim střední školy nabízejí. Některé školy také pořádají ve spolupráci s ÚP informační odpoledne pro rodiče,“ popisuje, jak ÚP pomáhá žákům s rozhodováním, Kateřina Beránková tisková mluvčí Úřadu práce ČR.
Další z možností pro osmáky a deváťáky, pokud se nemůžou rozhodnout o své budoucí kariérní dráze, jsou různé akce, například přehlídka škol, burza práce, nebo veletrh řemesel. Školy tam případným zájemcům představí své vzdělávací programy, seznámí je s kritérii přijímacího řízení a také typy případně formami studia. Dále jim ukáží, o čem daný obor je a co je třeba splňovat, aby ho mohli vykonávat. Zadají také žákům jednoduché úkoly, při kterých si mohou ověřit své dosavadní zkušenosti, i takzvané měkké dovednosti, které dnes zaměstnavatelé velmi často požadují. Patří mezi ně například komunikační dovednosti, schopnost řešení konfliktů, osobní efektivita, kritické vnímání sebe sama, anebo tvůrčí řešení problémů.
Specialisté z IPS kromě skupinových poradenstvích nabízejí služby s výběrem povolání i jednotlivcům. Věnují se nejen žákům základních a středních škol. Studenti za nimi mohou přijít, když se během studia potýkají s nejrůznějšími problémy, chtějí přestoupit na jinou školu, nebo současné studium ukončit a podobně. I v případě, že jste již dostudovali a chcete si zvýšit, anebo změnit kvalifikaci, můžete se na ÚP obrátit. Dozvíte se, jak správně hledat zaměstnání, jak napsat životopis, motivační dopis či se připravit na přijímací pohovor. Případně získáte informace o čem konkrétní povolání je, co musí zájemce splňovat pro jeho výkon, jaké požadavky mají zaměstnavatelé v konkrétním oboru, ale také to, kde je možné takový obor vystudovat a jaké máte reálné šance, že po absolvování studia najdete práci. Všechny tyto služby vám budou poskytnuty zdarma a nemusíte být čerstvě po škole, ale třeba i po rodičovské dovolené případně, nebo když je vám více let a potřebujete si najít novou práci.
Jaké obory by tedy pracovníci ÚP doporučili současným školákům? „Žákům devátých tříd doporučují naši specialisté, s ohledem na současný trh práce, především obory jako je strojírenský technik, elektrotechnik, informační technolog. Uplatnění najdou i absolventi výučních oborů například: zedník, kuchař, instalatér, elektromechanik a jiné podobné řemeslné obory. Středoškolákům, kteří vybírají vysokou školu, doporučují také jakékoli technické obory či obory z oblasti informačních technologií,“ uzavírá mluvčí ÚP Kateřina Beránková.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video