Film připomene spletité dějiny města Žatec, premiéru bude mít začátkem června

Markéta Chalupová 2017-05-01 02:21:00

Unikátní snímek o historii Žatce byste si rozhodně neměli nechat ujít. Film mapuje vyčerpávajícím způsobem dějiny celé oblasti. Nejen charakteristickou krajinu k pěstování chmele, ale ukazuje proměny osídlení a jak se regionu dotýkaly velké dějinné události, které ovlivňovaly osud celé země. Na jeho vzniku se významnou měrou podílely Spolek rodáků a přátel města Žatce, Nadační spolek Saaz/Žatec a Filmstudio Sirius a spousta dalších dobrovolníků. Jedním z lidí, kteří mají na filmu lví podíl je také předseda spolku rodáků Petr Pavel Šimáček, kterého jsme vyzpovídali v našem minirozhovoru.  

Na čí popud film vznikl?
Náš spolek, který byl založen v roce 2000, chtěl od samého zrodu přispět svým dílem k postupnému rozkvětu rodného města, tak, aby Žatec zaujímal v budoucí Evropě opět významné místo.  To se týkalo a stále týká všech krajanů ve všech zemích, včetně trvalého dialogu s německými krajany. Proto v roce 2003 vznikl ve spolupráci českých a německých Žatečanů sdružených v Nadačním spolku Saaz/Žatec projekt „Pravdou ke smíření“.  Dnes máme za sebou řadu významných aktivit, setkání, seminářů, historických publikací. Jediné, co zatím chybělo, bylo filmové zpracování spletitých dějin města. To se nám nyní podařilo realizovat ve spolupráci s malým filmovým studiem Sirius z durynské Meury.
Jak se na něm podíleli rodáci?
Žatečané – patrioté od samého začátku, od přípravy, výroby až po zpracování filmu. Hlavním iniciátorem byl Otokar Löbl, předseda Nadačního spolku, který se také podílí na produkci a scénáři spolu s Jörgem Schillingem ze Studia Sirius. Já jsem s dalšími členy spolku zajišťoval produkci na území ČR a byl druhým režisérem snímku. Ale na filmu spolupracovala řada dalších významných osob ze Žatce a celého lounského okresu – Milada Krausová, Petr Holodňák, Petr Čech, Jan Mareš, Jaroslav Havrlant, Michal Pehr, Bohumír Roedl a další. Nesmím zapomenout také na impozantní letecké záběry Regionální televize OK PLUS Žatec.
Proč by si ho neměli lidé nechat ujít?
Doposud podobný filmový historický dokument o Žatci nebyl. Jak rozsahem – trvá 100 minut, tak i obsahem. Film mapuje vyčerpávajícím způsobem dějiny celé oblasti. Nejen charakteristickou krajinu k pěstování chmele, ale ukazuje proměny osídlení a jak se regionu dotýkaly velké dějinné události, které ovlivňovaly osud celé země, Evropy, potažmo světa. Patří k nim husitství, třicetiletá válka, první i druhá světová válka, poválečný proces usmiřování i současnost. Jedná se především o soužití Čechů, Němců, ale i Židů. Dokument názorně ukazuje, jakým způsobem jednotlivé národnosti přispěly k rozvoji regionu, jakým způsobem se jejich osudy prolínaly a někdy také ústily v konflikty, jejichž zdroje ovšem ležely daleko od popisovaného regionu. Všechny události jsou zachyceny v širším kontextu, neomezují se na úzce regionální pohled a jsou doplněny komentáři odborníků. Pro zajímavost: ve filmu vystupuje za koordinace a odborné spolupráce Petra Hlaváčka desítka významných českých a německých historiků i vědců. Také další pamětníci i současní obyvatelé Žatce a jeho regionu.
Co všechno se z něj mohou dozvědět?
Kompletní nástin historie kdysi jednoho z nejvýznamnějších měst českého státu. Snímek mapuje jeho dynamické dějiny od středověku až dodnes, společnou česko-německou budoucnost. Vzhledem k tomu, že podporujeme patriotství a milujeme naše město, chceme uvést film ve slavnostní premiéře zdarma přímo v samotném Žatci. Toto představení za účasti tvůrců filmu a jeho protagonistů je naplánováno v Digitálním kině v budově divadla na pondělí 5. června 2017 v 10 hodin.
Jestli jsem to správně pochopila, již nyní jsou vstupenky zdarma k mání v pokladně divadla, je to pravda?
Ano, jsou k vyzvednutí v pokladně divadla. O tento dvoudílný film je obrovský zájem, o čemž svědčí fakt, že za 24 hodin od zavěšení upoutávky na https://facebook.com/rodacizatec měla již přes deset tisíc zhlédnutí! Film je určen pro širokou veřejnost a máme za to, že je vhodný k výuce historie do škol, proto v případě zájmu lze v Žatci promítání opakovat.
Kdo všechno se podílel na výrobě filmu?
Spolek rodáků a přátel města Žatce, Nadační spolek Saaz/Žatec a Filmstudio Sirius. Další desítky spolupracovníků… Viz vše odpovězeno na otázku výše.
Jaké byly finanční náklady a kdo na film přispěl?
Výroba dokumentárního filmu podobného rozsahu by šla ve velkém studiu do několika milionů korun. O tom si může náš tvůrčí tým a respondenti jen zdát! Pracovali jsme v málo lidech za minimální náklady, i bez honorářů a bez sponzorů. Zatím nejsou všechny náklady vyčísleny. Na film částečně přispěl Česko-německý fond budoucnosti v Praze a Pověřenkyně Německé spolkové vlády pro kulturu a media a Bavorské státní ministerstvo pro práci a sociální věci, rodinu a integraci. Mimochodem, pokud jsem informován Studio Sirius požádalo o příspěvek také město Žatec, které však žádost neschválilo…
Cokoli důležitého, co by měli čtenáři novin podle vás vědět.
O tom, že je film mimořádnou a důstojnou prezentací města se jistě přesvědčí diváci na slavnostní premiéře, na kterou je spolu s žateckým Městským divadlem srdečně zveme. Pro Žatec a jeho region to bude určitě velmi významná událost, stejně jako celý dokument, který přináší i neznámé záběry a pohledy na město pro zachování budoucím generacím.
Děkuji Vám za rozhovor. Markéta Chalupová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video