Soud potrestal zastupitele trestním příkazem. Zastupitelé Postoloprt se odvolali, případ bude projednáván klasickým jednáním

Lucie Steklá 2017-05-17 08:34:00

Postoloprty, Chomutov – Kvůli porušení povinnosti při správě cizího majetku bylo k soudu předvoláno deset zastupitelů Postoloprt. Sledovaný případ, vyvolaný kvůli prodeji domu na Marxově náměstí, jež prý neproběhl správně, a prodej domu zastupitelé Postoloprt schválili pod cenou, řeší soud v Chomutově.

Okresní soud v Chomutově deset zastupitelů Postoloprt potrestal trestním příkazem za prodej domu čp. 74 na Marxově náměstí. Soud rozhodl, že obžalovaní zastupitelé jsou vinni z přečinu porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti a odsoudil je každého k peněžitému trestu 25 tisíc korun. Všech deset zastupitelů se proti verdiktu odvolalo, případ bude projednáván klasickým soudním jednáním.
Soud v Chomutově případ projednává na základě rozhodnutí Krajského soudu v Ústí nad Labem, kterým případ odňal lounskému soudu z důvodu příbuzenského vztahu soudců a jednoho z obžalovaných.
„Ano, věc byla skutečně delegována Okresnímu soudu v Chomutově. Tento vydal trestní příkaz u všech pachatelů,“ uvedl na dotaz Lounského Pressu státní zástupce Radim Dragoun s tím, že pokud bude z jejich strany, nebo státního zástupce, podán odpor, tento nenabývá účinnosti a ve věci bude konáno hlavní líčení. Líčení by ale neproběhlo u soudu nadřízeného, nýbrž právě soudem v Chomutově.
O podrobnostech celého sporu informovalo vedení města na svých internetových stránkách i na několika stránkách tištěného měsíčníku Postoloprt. „Vzhledem k tomu, že se množí neuvěřitelné množství spekulací o případném nezákonném jednání zastupitelů a také vzhledem k tomu, že jsem dle §103 Zákona o obcích povinen informovat veřejnost o činnosti města, vám přináším následující vysvětlení. Všechna fakta, která zde budu uvádět, mohu komukoliv dokladovat! Ano, čtení je hodně obsáhlé, ale pro správné pochopení celého procesu je tento rozsah nezbytný,“ uvádí na začátek Zdeněk Pištora, starosta města. Na zhruba patnácti stránkách textu se tak lidé dočetli celou historii prodeje domu.
Zastupitelům Postoloprt se klade za vinu, že v roce 2015 hlasovali pro prodej domu za milion korun, tedy za podstatně nižší cenu. V době převodu ale údajně cena odpovídala částce 1,5 milionu korun. Soud došel k závěru, že způsobili městu škodu nejméně půl milionu korun. Zastupitelé vinu odmítají.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video