Jiný pohled na svět v synagoze

Markéta Chalupová 2017-05-20 00:38:00

Žatec – Výstavu s přiléhavým názvem „Z kurzů“ můžete až do 9. červa zhlédnout v žatecké synagoze. Posluchačky univerzity třetího věku vám zde představí svá díla, která vytvořily pod vedením Lenky Minaříkové na kurzech textilní tvorby.

Kurzy probíhaly pod záštitou ústecké univerzity J. E. Purkyně a pořádaly se v Ústí nad Labem a v Žatci. Nyní čeká na všechny posluchačky 22. června promoce, ještě předtím vám však rády představí své práce, kterých je asi padesát, a to každý všední den mezi 15. – 17. hodinou. V synagoze bude vždy přítomna jedna z absolventek, která vám díla představí a zodpoví případné dotazy.
Kromě zvládnutí nejrůznějších technik práce s textilem jako je například savování, kreslení na hedvábí či koláže, si posluchačky z univerzity odnesly i nová přátelství a elán do dalšího života.
„Do kurzů mě přihlásila sestra. Kdysi jsem malovala, takže jsem se vrátila ke své zálibě. Výstava je vyvrcholení naší dvouleté práce. Nejvíc mě asi oslovila malba a kresba na hedvábí,“ sdělila své dojmy Milena Matoušová, která je jednou z autorek vystaveních děl.
Další z vystavujících výtvarnic Božena Babáková si z hodin odnesla nový pohled na svět a spoustu přátel: „Rozšířila jsem si obzor a vidím svět jinýma očima. Obrazně řečeno, tráva není jen zelená, ale má spousty odstínů zelené. Poznala jsem i spoustu přátel a potvrdila jsem si, že život v šedesáti nekončí, vlastně teprve začíná a stále se mám na co těšit.“
Univerzitu si pochvaluje i třetí žatecká absolventka, jejíž obrazy můžete na výstavě též zhlédnout, Jana Fejfarová: „Mám ráda tvorbu s textilem, když jsem se přihlásila, ani jsem netušila, co všechno obnáší. Naučené techniky jistě využiji i v budoucnu. Nejvíce mě zaujalo savování, vidíte při něm, jak vám obraz vystupuje přímo před očima. Další kurz sice zatím neplánuji, ale ani nevylučuji, že se někdy v budoucnu pro nějaký nerozhodnu. Velmi mě to baví.“
Lekce tedy přinesly všem zúčastněním radost z tvorby a nové zkušenosti. Působení Univerzity třetího věku tímto v Žatci jistě nekončí, Lenka Minaříková již plánuje zahájení dalších kurzů, které by mohly být i z jiných oborů.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video