Za třídění odpadu obce převzaly skleněné popelnice, ocenění putuje do Loun, Ročova a Libčevsi

Lucie Steklá 2017-06-14 09:27:00

Ústí nad Labem, Lounsko – Město Louny a obce Ročov a Libčeves uspěly v soutěži Skleněná popelnice 2016. Ocenění předávali zástupci Ústeckého kraje a společnosti EKO-KOM na zámečku Větruše. Rozdělením měst a obcí i podle počtu obyvatel se oproti loňskému ročníku počet vítězů zdvojnásobil.

V kategorii měst do 3 500 obyvatel se na druhém místě, stejně jako v minulých dvou ročnících soutěže, umístil městys Ročov. V kategorii obcí nad pět set obyvatel jen o několik málo bodů uteklo vítězství druhé Libčevsi. Mezi městy nad tři a půl tisíce obyvatel čtvrté místo obsadily Louny (ocenění na snímku). „Dobrého umístění v soutěži si velmi vážíme. Rád bych poděkoval všem občanům, kteří separují odpad,“ uvedl k získání ceny předseda Kontrolního výboru Zastupitelstva města Loun Jaroslav Zíval.
Do soutěže Skleněná popelnice jsou automaticky zapojeny všechny obce v systému EKO-KOM v Ústeckém kraji. V jednotlivých kategoriích se hodnotí množství vytříděného odpadu za jeden kalendářní rok přepočtené na osobu, ale v rámci doplňkového hodno-cení třeba i hustota sběrné sítě či účinnost tříděného sběru. „Skleněná popelnice je součástí projektu realizovaného Ústeckým krajem a autorizovanou obalovou společností EKO-KOM. Nazvaný je intenzifikace odděleného sběru v Ústeckém kraji,” uvedla Alice Karlíková, regionální manažerka EKO-KOM. Vítězové svých kategorií si z ústecké Větruše odvezli odměnu 30 tisíc korun, stříbrní dvacet tisíc korun, obce a města na třetím místě pak získaly odměnu ve výši deset tisíc korun. „Doufáme, že umístění v této soutěži a získaná finanční odměna pro obce bude dalším motivačním prvkem ke zvýšení účasti obyvatel na samotném třídění.“ dodala Karlíková. Z okresu Louny bylo úspěšné také Blatno, které v kategorii obcí nad pět set obyvatel zvítězilo.
V Ústeckém kraji vytřídil v roce 2016 v průměru každý obyvatel 39,8 kilogramů, což je meziroční zvýšení o téměř tři kilogramy papírů, plastů, skla a nápojových kartonů proti roku 2015. Přestože je tento celkový výsledek pod průměrem ČR, tak například papír se v kraji třídí nadprůměrně a to o téměř celý kilogram na obyvatele a rok.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video