Vytopené sklepy a spousta prachu. Přes deset let trvající boj s úřady má šťastný konec

Markéta Chalupová 2017-06-27 10:49:00

Radíčeves – Přes deset let trvající úsilí o opravu prašné cesty vedoucí okolo kostela v Radíčevsi je u konce a místní obyvatelé si tak konečně mohou oddechnout. Rekonstrukce silnice o délce 209 metrů byla po dlouhých peripetiích s úředníky dokončena začátkem června letošního roku.

První žádost o opravu prašné cesty podali na městský úřad v Žatci v roce 2005 manželé Šťastní. Částečná rekonstrukce povrchu vozovky bohužel nebyla z důvodu průjezdu těžkých nákladních vozidel po místní komunikaci možná. Přestože silnice na takovou zátěž nebyla stavěná, denně po ní jezdily kamiony, cisterny i nákladní vozidla navážející a odvážející obilí ze skladů na konci cesty. Hluk od koreb nákladních vozů každý den ve čtyři hodiny ráno budil obyvatele přilehlých domů. „Původní povrch byl živičný pouze z části, ale podloží tomu neodpovídalo, a tak docházelo k destrukci a následným výmolům a výtlukům, kde se držela voda, ta pak zmrzla a docházelo destrukci podloží a následnému poškození stropů sklepních prostor přilehlých budov i pravidelnému vytopení objektů při přívalových srážkách,“ uvádí další potíže Petr Kuneš, který se svou manželkou Marií o opravu cesty v posledních šesti letech usiloval a na městský úřad od roku 2011 pravidelně posílal žádosti, které radní vždy pro nedostatek financí zamítli. Teprve minulý rok se, po předložení souhrnu žádostí s možností dodání kamerového záznamu průjezdu kamionů, úředníci konečně slitovali a přislíbili na letošek opravu. Celková rekonstrukce dvousetmetrového úseku, která vyšla město na 2 milióny 100 tisíc korun, značně přispěje ke zkvalitnění života obyvatel žijících v okolí komunikace. Svědčí o tom i radost a vděk lidí z obce.
„Chtěli bychom poděkovat Městu Žatec za rekonstrukci komunikace v obci Radíčeves. Vážíme si této investice, která sice přišla po mnoha letech čekání a žádostí, ale přišla. Jsme rádi, že ve vedení města sedí i lidé jako například místostarosta Jaroslav Špička, nebo vždy ochotný Marek Pataky, kteří se snaží chápat život na vesnici a pomáhají prosazovat zájmy občanů. Kéž by takto nastavený směr vydržel i do dalších let,“ děkují nejen za sebe, ale i za své spoluobčany manželé Kunešovi.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video