Problém s bezdomovci v centru města vyvolal další debatu

Alla Želinská 2017-06-29 09:20:00

Podbořany – Co s bezdomovci a alkoholiky v centru města? Článek o lidech na okraji společnosti, různě se povalujících a poflakujících v Podbořanech, zejména na autobusové zastávce, který jsme publikovali před týdnem, vzbudil ohlasy čtenářů.

David Šebesta ze spolku Budíček a dalších občanských iniciativ reagoval s názorem, že město by nemělo uplatňovat jen represe, například vyhazovat bezdomovce ze zastávek, ale přistoupit k problému šířeji, aby se problémy řešily už v zárodku, nebo formou prevence.
„Na prvním místě by měla být prevence a až poté represe. Bezdomovectví je jev, který existoval vždy. Proč se v Podbořanech nezřídí například denní nízkoprahové centrum či noclehárna pro lidi bez domova? Neobydlených domů je jen Dukelská ulice plná. A to pomíjíme lidi, kterým měsíc co měsíc hrozí, že o své bydlení přijdou, protože jsou v exekuci. Takových je jen v Podbořanech 776, tedy 15 % obyvatel! Lidé, probuďte se. Pokud neumíme pomoci současným „pěti a půl“ lidem bez přístřeší, jak pomůžeme těm stovkám, kteří jsou jen krůček od pádu na sociální dno v budoucnosti?" tvrdí David Šebesta.
Vedení města oponuje, že radnice se věnuje i prevenci. „Pan Šebesta to asi myslí dobře, ale možná neví, že prevenci se městský úřad věnuje, jak může," uvedl Radek Reindl, starosta Podbořan.
„V první řadě je ale potřeba definovat věci, tak jak jsou. U nás ve městě jsou povalující se opilci, těžcí opilci, kteří obtěžují ostatní lidi a pomoc sociálních pracovníků odmítají. Tento způsob života si vybrali, ať tedy dodržují pravidla a povinnosti jako ostatní občané. Kvůli čemu přijímáme vyhlášky o zákazu požívání alkoholu na veřejných místech a rušení klidu?! Aby se dodržovaly! Sám mám dvě malé děti a problém potulujících se alkoholiků na zastávkách i přímo v centru na lavičkách na náměstí mě osobně dost tíží,“ říká Radek Reindl.
Město nabízí bezdomovcům možnosti ubytování podle určitých pravidel hygieny, pořádku a čistoty, ale většina tuto pomoc odmítá. „Náš sociální odbor nabízí přímo v ulicích těmto lidem pomocnou ruku, pravidelně zjišťuje, jaká je jejich situace, zprostředkovává např. ubytování v ubytovně, azylovém domě. Bohužel v drtivé většině pomoc a spolupráci tito lidé odmítají,“ sdělil vedoucí sociálního odboru Městského úřadu v Podbořanech Kamil Hajný.
Na tvrzení ohledně neobydlených domů, které by mohly posloužit pro ubytování těchto lidí, starosta města Reindl oponuje, že město žádné další volné byty či domy v Dukelské, ani v dalších ulicích nemá. „V Dukelské ulici máme pouze městskou budovu muzea, snad nechcete, abychom tam nastěhovali bezdomovce!“ reagoval s nadsázkou. Nechce vytvářet žádná další problémová místa, jako je například Dělnická ulice. „Nechceme tu další lokalitu ohroženou sociální exkluzí. Dělnická je oficiálně uvedená v seznamu sociálně vyloučených lokalit, donedávna tam byly také Sýrovice, ale už nejsou. Pracujeme i na tom, aby se z Dělnické opět stala dobrá adresa, jde to pomalu, ale dosáhneme toho,“ věří starosta.
V případě autobusové zastávky „Žatecká“ v Dukelské ulici o nesmyslnou demontáž nejde, uvádí vedení města. „Snažíme se jen o to, aby ze zastávek a laviček v noci ani přes den nebyly noclehárny. I proto jsme iniciovali tyto změny na zastávce – aby byly prostory více osvětlené a pod kontrolou. Potom přestane tyto lidi bavit tam polehávat, pospávat a popíjet,“ pokračuje starosta. Město chce, aby se problémem více zabývala Policie ČR při svých kontrolách. Tématu se budeme věnovat i příště. Zapojte se do diskuse.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video