Zdravý rozum zvítězil! Terasa před Budíkem zůstane

Markéta Chalupová 2017-08-14 14:32:00

Žatec – Nebýt velkého rozčarování ze strany mnohých Žatečanů a velké podpory na Facebooku, musel by na příkaz ústeckých památkářů žatecký klub Budík do 20. srpna zbourat terasu. Naštěstí se díky mohutné vlně nevole probrala žatecká radnice a terasa může před Budíkem zůstat alespoň do konce letošní sezóny. 

Od února sháněl předseda výboru spolku Budík Ota Blail potřebná povolení, aby mohli terasu před klubem postavit. Vše bylo v pořádku, až koncem června přišla studená sprcha, když památkáři z Ústí nad Labem přišli s názorem, že terasa nezapadá, zejména díky zastřešení a plůtku, svým vzhledem do památkové zóny Hošťálkova náměstí. Projevili také vážné obavy, aby nebyla přítěží snahám o vstup Žatce do UNESCO, jehož inspektoři mají v brzké době město navštívit. Nařídili proto, aby Budík terasu odstranil.

Na osobním facebookovém profilu Oty Blaila se po zveřejnění poptávky po pomocnících na bourání terasy zdvihla velká vlna nevole proti rozhodnutí úředníků. Klub je totiž jedním z mála míst, díky kterým ožívá jinak mrtvé historické centrum. „Šlo nám hlavně o možnost dokončit sezónu, máme již nasmlouváno několik koncertů a dalších akcí,“ popisuje Ota Blail, jaké komplikace by zbourání terasy přineslo, a dodává: „Chápu, že zákony jsou zastaralé, pomalu a nesnadno proměnlivé a památkáři mají úzký manévrovací prostor. Často mi přijde, že zákony chrání památky před životem ve městě a neberou v potaz, že společnost se vyvíjí stále rychleji. Naštěstí zasáhla radnice, velmi nám pomohl místostarosta Jaroslav Špička, který svolal žatecké i ústecké památkáře a městského architekta na společnou schůzku. Nakonec se přítomní shodli, že kulturní přínos Budíku pro oživování Hošťálkova náměstí je rozhodujícím argumentem, aby terasa ve stávající podobě zůstala zachována, alespoň, než proběhnou doposud naplánované akce. Chtěl bych proto tímto panu Špičkovi i ostatním zúčastněným a podporujícím za jejich vstřícnost velmi poděkovat.“ Terasa zatím tedy zůstává, ale samotné přežití klubu je i tak velmi nesnadné. „Hošťálkovo náměstí je po téměř třiceti letech minimálního zájmu různých vedení města téměř bez zájmu i samotné veřejnosti, což se zásadně projevuje i na mimořádně slabém ekonomickém potenciálu této části centra. Akce spolku Budík, jakožto neziskové organizace, jsou navíc závislé i na příspěvcích od města, které však letos, místo v obvyklém březnu, dorazily až v červnu,“ popisuje O. Blail, další z významných komplikací v plánování chystaných akcí. Změnu slibuje opět místostarosta Špička: „Jsme připraveni na změnu systému, kdy organizátoři akcí, které podporují komise města, dostanou příspěvky dříve, než tomu bylo například v letošním roce.“ Také poplatek 920 korun měsíčně za terasu činnost klubu zrovna neusnadňuje. Ota Blail proto dlouhodobě apeluje na žateckou radnici, aby nalezla způsob, jak provozovny podílející se na oživování centra města poplatkem nezatěžovat. „Možnost úplného zrušení poplatku za předzahrádky a jít tím naproti oživení města, je složitější proces, ale na příští sezónu bych rád vše s kolegy dopracoval a vyřešil,“ slibuje J. Špička a dodává: „Při společném jednání vedení města, památkové péče a architekta města, jsme se dohodli na podpoře spolků, které se snaží oživovat střed města. Pomůžeme jim vybudovat takové zázemí, které bude kompromisem pro všechny dotčené strany.“ Vše tedy prozatím dopadlo dobře a Žatečané se mohou těšit v září na dixielandový koncert či Pestrofest a několik dalších pohodových večerů na terase před Budíkem, i když jen do desáté hodiny večerní, což je velká škoda a další z věcí, které oživování centra příliš nepomáhají.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video