Město bojuje proti počtu toulavých koček

Lucie Steklá 2017-08-30 09:20:00

Louny (lus) Jako jediný a humánní způsob, jak snížit počet toulavých koček ve městě, zvolila lounská radnice, v návaznosti na návrh komise pro životní prostředí, jejich odchyt. Zahájen byl kastrační program toulavých koček.

Na základě informací od kastrujícího veterinárního lékaře Jiřího Mareše a ředitele Městské policie Louny Radka Baláše zhodnotila komise aktuální průběh kastračního programu toulavých koček. Ten byl na území města zahájen v březnu letošního roku. Občané by také měli vzít na vědomí, že krmením toulavých koček se dopouštějí přestupku.
Kočky jsou na území Loun ke kastraci odchytávány pomocí speciální odchytové klece (na snímku), kterou instalují na vytipovaná místa strážníci Městské policie Louny v brzkých ranních hodinách. Lokality pro umístění klece vybírají strážnici na základě vlastních zkušeností i tipů od občanů. Jako návnada pro odchyt se neosvědčila komerční strava doporučovaná pro domácí kočky, naopak volně žijící kočky preferují silně aromatické sýry, ovařené kosti se zbytky masa a tuku. Během tří měsíců byla provedena kastrace u dvanácti jedinců. Odchyt probíhá průběžně. Zahájen byl v lokalitě U Pramene sídliště Nad tratí.
V případě nálezu toulavé kočky mají lidé kontaktovat městskou policii. „Tímto žádáme všechny majitele koček, aby nevypouštěli svá zvířata k volnému pohybu ve veřejných prostorách nebo je označili způsobem zamezujícím záměně za toulavou kočku. Předejdeme tak případným nedorozuměním,“ vzkazuje Milan Skula, předseda komise životního prostředí.
Během odchytu koček ke kastraci se již objevil i případ, kdy neznámý dobrodinec odchycenou kočku z odchytové klece vypustil. Ačkoli je velké množství toulavých koček pro většinu obyvatel přítěží, neboť se často jedná o nositele nebezpečných chorob a parazitů, přesto někteří občané tyto kočky krmí. „Neexistuje rovnítko mezi volně žijící kočkou a strádáním. Kočka je v našich podmínkách jeden z vrcholných predátorů a člověka příliš nepotřebuje. Vystačí si s ob-staráváním potravy samy, využívají zdrojů z vlastního teritoria. Loví myši a další hlodavce, jsou prostě v mnohém prospěšné! Problémové začnou být až tehdy, když se jich více stáhne na jedno místo. A to začíná vždycky stejně. Tím, že jim někdo pořídí misku a začne je krmit,“ uvedl k problematice předseda komise.
Typické lokality, kde dochází ke krmení volně žijících koček, jsou sídliště Čs. armády, ulice V Oblouku, lokalita U Pramene, ul. Frötzlova a vnitroblok s garážemi přístupný z ulice Sladkovského. Odkládá-ním nádob s krmivem pro kočky, popřípadě budováním přístřešků pro tato zvířata se občané dopouštějí přestupku, a to neoprávněného záboru veřejného prostranství a znečišťování veřejného prostranství. „Za toto jednání jim může být udělena pokuta,” upozorňuje Milan Skula. Vzhledem, že řada obyvatel nerespektuje pravidla, město zajišťuje úklid těchto prostranství.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video