Jsem nevinná, říká ředitelka mateřské školy. Státní zástupkyně ji obžalovala ze zpronevěry

Jarka Cibulková 2017-09-03 00:39:00

Podbořany, Louny – Za zpronevěru ve výši jeden milion tři sta třicet dva tisíc obžalovala státní zástupkyně bývalou ředitelku Mateřské školy Bratří Čapků v Podbořanech. Případ nyní začal projednávat Okresní soud v Lounech. Obžalované hrozí podle trestního zákoníku odnětí svobody od dvou do osmi let. Ona sama tvrdí, že je nevinná.

Podle obžaloby měla Michaela Beranová (49) od začátku roku 2013 do roku 2016 z kasy mateřské školy úmyslně odčerpat finanční prostředky z pokladny na základě fiktivních dokladů a vkládat fiktivní doklady jako fyzická osoba samostatně výdělečně činná. Škoda se podle znaleckého posudku měla vyšplhat na částku 1 332 047 korun.
„Důrazně se distancuji od toho, že jsem přepisovala doklady, nebyly nalezeny soudní položky. Znalkyně lže, považuji to za vykonstruované. Obžaloba se nezakládá na pravdě, zboží je a bude ve školce. Veřejnoprávní kontrola ze strany firmy Aptus audit byla nezákonná a nikdy jsem zápis z kontroly nepodepsala. Pod nátlakem jsem u starosty R. Reindla začátkem března loňského roku podepsala vzdání se funkce ředitelky mateřské školy,“ vypovídala před soudem. Na otázku soudce, proč se zboží do školky nakupovalo od obžalované, zda se jí to nezdá jako střet zájmů, obžalovaná odpověděla, aby se ušetřilo. Nakoupené zboží se vždycky třídilo na chodbě a byla tomu přítomna další osoba. „Policie si ze školky neodvezla všechny účetní doklady. Nebyl vyhotoven ani předávací protokol. Ráda bych soudní znalkyni, která vypracovávala posudek, položila několik otázek,“ doplnila Michaela Beranová.
Její výpověď podpořily i následně slyšené svědkyně. „Chtěla jsem udělat inventarizaci majetku po odchodu po předání školky od bývalé ředitelky Beranové, bylo mi řečeno, že pracovnice finančního odboru podbořanské radnice na to nemají čas,“ vypovídala pověřená statutární zástupkyně Martina Matějíčková. Odpovídala i na otázky soudce, zda chodila také ona nakupovat pro školku. „Ano, nákupy se uskutečňovaly vždy po souhlasu ředitelky,“ řekla. Také jí soudce předestřel doklady, kde se pro mateřskou školu nakupovaly v roce 2014 každý měsíc nové hračky za dvacet až čtyřicet tisíc korun. „Podle mě to bylo skutečné, hračky tam byly a od září se pak otevírala nová budova,“ dodala.
Jednání bylo odročeno na začátek října, kdy budou vyslechnuti další svědci.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video