Prezidentské volby již tento víkend, hlasovací lístky rozneseny

Alla Želinská 2018-01-09 11:50:44

Podbořany (až) Každý z téměř 13 tisíc voličů v regionu Podbořanska by měl mít k dnešnímu dni doma hlasovací lístky se jmény devíti prezidentských kandidátů. Podle volebního zákona je musí dostat nejpozději tři dny před začátkem hlasování. Nových průzkumů obliby uchazečů o funkci hlavy státu se lidé nedočkají, do sobotního odpoledne platí zákaz jejich zveřejňování pod hrozbou sankce.

Lidé si mohou lístek s preferovaným kandidátem vybrat už doma. Nijak jej neupravují. Ve volební místnosti pak dostanou po prokázání totožnosti hlasovací obálku s úředním razítkem. Do ní lístek vloží a následně vhodí do volební urny. Ve městech, obcích a městysi regionu Podbořanska se bude volit v celkem 29 okrscích. Nejvíce volebních místností je v Podbořanech – celkem 9, v Kryrech a Blšanech mají po 5 okrscích, Vroutek a Lubenec – po 2 a Blatno, Krásný Dvůr, Nepomyšl, Očihov, Petrohrad a Podbořanský Rohozec po 1 okrsku.

První kolo přímé volby prezidenta ČR proběhne v pátek a v sobotu 12. a 13. ledna. Pokud vítěz prvního kola získá více než 50 % hlasů, stane se prezidentem hned. Jinak se 26. a 27. ledna uskuteční druhé kolo, které rozhodne.

Do prvního kola jde celkem devět kandidátů: současný prezident Miloš Zeman, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, bývalý premiér Mirek Topolánek, spisovatel a textař Michal Horáček, diplomat Pavel Fischer, šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek, hudebník a skladatel Petr Hannig, bývalý šéf Škody Auto a hokejového svazu Vratislav Kulhánek a lékař a vědec Marek Hilšer. 

„Já nemám stále jasno, pana Z. se mi volit nechce, přemýšlím nad p. D., ale ani on není zcela můj favorit...“, „Přemýšlím nad H. nebo D....“, „Stále nemám rozhodnuto, ale T. to nebude...“, zněly názory voličů z Podbořanska, které jsme oslovili v těchto dnech. A jelikož žádné průzkumy o kandidátech již nesmíme zveřejňovat, zeptali jsme se dětí, koho by chtěly vidět v čele své země :-) . Děti mají jasno. Krakonoš, Ferda Mravenec, Ježíšek, král, Honza… a klidně by to mohla být i prezidentka – Princezna se zlatou hvězdou. (Anketu najdete také v tištěném RP).

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video