Jak šel čas v roce 2017 na Lounsku a Žatecku

Lucie Steklá 2018-01-13 05:33:00

Ohlédnutí za událostmi uplynulých dvanácti měsíců.

leden

Žatecká radnice je stále bez tajemníka. V lednu 2017 skončil ve funkci na vlastní žádost bývalý tajemník Petr Vajda. Od té doby je vedením úřadu „dočasně“ pověřená vedoucí správního odboru Helena Šmeráková.

Město Žatec bylo vyhlášeno vítězem soutěže o titul Historické město roku. Titul byl městu udělen za nejlepší přípravu a realizaci v rámci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón.

Lounská radnice vybrala firmu, která srovná se zemí plaveckou halu. Demolice vyjde městskou kasu na 1,6 milionu korun.

U Žatecké brány v Lounech byla odhalena velkoformátová fotografie, která nabízí pohled do minulosti blízké Žižkovy ulice.

Třetí místo v soutěži Farma roku získala farma rodiny Suchých ze Slavětína. Se svojí rodinou se Leo Suchý věnuje chovu mléčného skotu a výkrmu býků, chovu ryb a rostlinné výrobě.

Ve věku 88 let zemřel Evžen Seidl. Čestný občan Loun, politický vězeň, který stále upozorňoval na zločiny komunistického režimu.

Osm tisíc korun našli na ulici v Lounech dva chlapci a dívka. Školáci se zachovali, jak nejlépe mohli, a peníze odevzdali na služebnu městské policie. Finanční hotovost ztratila 82letá paní, jednalo se o její celý důchod.

Nový hasičský vůz pokřtili hasiči v Postoloprtech. Nová Tatra Terrno za 5,5 milionu korun dostala jméno Hanka – na počest dlouholeté členky hasičského sboru, která pravidelně vybíhala z domu naproti hasičárně a členům sboru vyhlašovala poplach.

Zemřel dlouholetý ředitel podbořanské střední školy Jiří Bejček. Ve škole působil jako učitel, od roku 2010 byl jejím ředitelem.

Únor

Policie ukončila vyšetřování případu úmrtí mladého Roma v žatecké pizzerii. Podezření na usmrcení z nedbalosti se neprokázalo a policie případ odložila. Mladík podle závěru vyšetřování nezemřel cizím zaviněním, ale na selhání organismu. Případ vyvolal v Žatci velké napětí. Na pietním aktu se shromáždilo několik stovek Romů. Majitel i zaměstnanci pizzerie se stali terčem výhrůžek.

Zastupitelka Zdeňka Venclíčková Baranniková rezignovala na svůj post. Ve funkci ji nahradila Stanislava Žitníková.

Kvůli údajné nekomunikaci odvolali ve středu 25. ledna na Ročově radu městyse v čele se starostou Vojtěchem Václavem Pourem. Neshody panovaly na Ročově delší dobu. Novou starostkou se stala Ivana Vlachová.

Ohnisko ptačí chřipky se objevilo v Ústeckém kraji. Mimořádná veterinární opatření se týkala části okresu Louny. Likvidace chovu drůbeže probíhala v Bílencích na Chomutovsku, blízko hranic okresů.

Kníže Karel Schwarzenberg převzal záštitu nad novým projektem o historii jeho rodu. Jedná se o projekt Schwarzenberské Lounsko, který má přiblížit památky tohoto roku v okrese.

Po roce opět došlo k uzavření ulice Na Valích v Lounech kvůli statice hradeb. Ta se nezhoršila, ale v hradbách se udělaly trhliny, které se nesmí zvětšovat. Zákaz vjezdu platí i nadále.

Jedenáct otužilců se v rámci Zimního smočení v Ohři opět ponořilo do studené řeky. Z Mostu Veslařů akci sledovalo několik desítek lidí.

Březen

Po čtyřech měsících dopadli žatečtí policisté vandaly, kteří barevnými spreji stříkali na fasády domů, garáže, autobusové zastávky apod. různé obrazce. Celkem bylo zaevidováno 35 případů vandalismu v celkové výši 46 tisíc korun. Vše měli na svědomí tři muži ve věku 20 a 24 let.

Oprava přemostění přes potok Hutná v obci Žiželice komplikuje od 29. března život všem řidičům, kteří přes obec projíždějí. Most byl dlouhodobě ve špatném stavu a obec požadovala na ŘSD jeho opravu. Nikdo však nečekal, že opravy začnou ještě před vybudováním obchvatu, ten by měl být hotový, pokud vše proběhne podle plánu, v roce 2020.

Dívkou talent 2017 byla v žateckém divadle zvolena Adéla Molnárová z Podbořan, která později zvítězila i v celorepublikovém kole v Plzni.

Státní zastupitelství v Lounech podalo obžalobu na deset zastupitelů Postoloprt. Klade jim za vinu nevhodný prodej objektu v majetku města soukromému zájemci. Starosta Zdeněk Pištora řekl, že je přesvědčený, že se ničeho protizákonného nedopustili.

Provoz zahájil v Oblastním muzeu Louny projekt Semínkovna. Zájemci si mohou zdarma půjčovat semínka k sázení a z vypěstovaných plodin opět do Semínkovny nová donést.

Na čtyři a půl roku za mříže poslal lounský soud dva muže, kteří podle obžaloby převáželi 21 osob z Afghánistánu do Německa. Při jízdě ale u Dobroměřic nabourali. Jeden z obviněných se doznal a soud ho poslal na čtyři roky za mříže. Druhého ze souzených, který převoz domluvil, soud potrestal 3,5 roky vězení, na místě se ale odvolal.

Duben

Žatecký městský úřad spustil Radniční chat, který usnadňuje občanům přístup k informacím a orientaci na internetových stránkách města.

Zásluhou manželů Saidlových byl u žateckého Západního nádraží vybudovaný pomník, který nese nápis „Věnováno obětem náletu 16. 4. 1945“. Jeho slavnostní odhalení se uskutečnilo v neděli 16. dubna za přítomnosti místostarostky Jany Novákové, Stanislavy a Františka Saidlových a pamětníka Františka Schrödla, který nálet zažil jako malý, ani ne šestiletý hoch.

Ministr životního prostředí Richard Brabec přijel do Žatce debatovat se zástupci obcí o způsobech, jak udržet vodu v krajině. Na akci, která se pořádala v restauraci U Orloje, se sešlo osmnáct starostů ze Žatecka a Lounska. Ministr jim popsal novinky, a také se s nimi bavil o způsobech, jak udržet vodu v krajině, což považuje za největší problém budoucnosti.

Osmdesát procent domácností v Lounech využilo nabídky na program Levnější teplo. Zapojily se do něj čtyři tisíce domácností.

Okres Louny bojuje s nedostatkem zubařů. Radnice spolupracují s pojišťovnami i ministerstvem zdravotnictví na zlepšení situace.

Třiapadesát tisíc exekucí je vyhlášeno na obyvatele okresu Louny. Exekuci čelí čtrnáct procent obyvatel nad patnáct let.

Archeologové zkoumají úsek budoucí dálnice u Postoloprt. Nejzajímavějším nálezem bylo odhalení osídlení z období pozdní doby kamenné.

Poslední úpravy probíhají na rozhledně v krásnodvorském zámeckém parku, po obnově se novogotický templ otevřel koncem května. Od června je přístupná i vyhlídka. V interiéru je zrestaurovaná socha maršála F. Schwarzenberga.

Květen

Májový Chmelfest opět přilákal stovky návštěvníků z celého širokého okolí. Průvod alegorických vozů, samohybů a pivních nadšenců, kteří oslavovali žatecké zelené zlato a samozřejmě i pivo, prošel Žatcem. Nechybělo tradiční požehnání chmelové úrodě a symbolické naražení Májového ležáku.

Do jedenáctého ročníku celorepublikové akce Noc literatury se letos poprvé zapojilo i město Žatec. Série veřejných čtení proběhla od 18 do 23 hodin paralelně ve všech zúčastněných městech. V Žatci probíhalo zároveň na čtyřech místech v centru města. Celkem osm dobrovolníků četlo úryvky z knih od různých autorů. Akce měla veřejnosti přiblížit současnou evropskou literární tvorbu.

Dvacet mažoretkových souborů se v Žatci utkalo v sobotu 13. května v oblastním kole Národního šampionátu mažoretek. Soutěže začaly dopoledne pochodovým defilé na náměstí Svobody. Druhá část se uskutečnila během odpoledne v letním kině, kde dívky předvedly pódiové formace.

S podmínkou odešel od soudu řidič autobusu, který loni havaroval u Panenského Týnce. Soud mu k 2,5letému podmínečnému trestu současně uložil i zákaz řízení po dobu tří let.

Podle Svazu pěstitelů chmele většina plodiny, která byla exportována v roce 2016 z Čech do zahraničí, vyrostla na Žatecku. V republice se sklidilo 7700 tun chmele, na Žatecku to bylo 5800 tun.

Kraj odvolal ředitelku Galerie Benedikta Rejta v Lounech. V této oblasti prý hledá jiný směr. Nicméně v prosinci ve výběrovém řízení Alica Štefančíková svůj post obhájila na další dva roky.

Červen

Instalaci nových popisných čísel a tabulek s názvy ulic v městské památkové rezervaci zahájil Městský úřad Žatec. Nové označení je povinné. Tabulky s čísly popisnými mají zelený podklad a číslice jsou bílé. Názvy ulic mají barvy obráceně, v rozích tabulek jsou zobrazeny chmelové hlávky.

Přes deset let trvající úsilí o opravu prašné cesty, vedoucí okolo kostela v Radíčevsi, skončilo. Rekonstrukce silnice o délce 209 metrů byla po dlouhých peripetiích s úředníky dokončena.

Beseda představitelů města a historiků s veřejností na téma UNESCO se uskutečnila ve Staré papírně v úterý 13. června. Přítomní občané byli seznámeni s tím, proč by byl vstup Žatce do UNESCO výhodný, a proč o něj město usiluje.

Poslanec Andrej Babiš zavítal do Postoloprt. Promluvil s žáky školy, sezná-mil se s problémy, které město trápí, na náměstí odpověděl na dotazy občanů. Navštívil také fotbalový stadion, jehož část musí ustoupit stavbě dálnice D7.

Požárem města Louny – jeho papírové makety, byl zakončen devátý ročník Dne záchranářů, který se podruhé konal v Lounech. Na akci se představili policisté, záchranáři, hasiči i vojáci. Nechybělo sportovní vyžití pro děti i maskot projektu Atletika pro děti – Krtek. Stejně jako rok předtím, Louny nezklamaly a na výstaviště proudily tisíce lidí.

Fotbalový kapitán a lounský rodák Ladislav Novák má pamětní desku. Její odhalení se uskutečnilo u příležitosti 55. výročí finále mistrovství světa v Chile na lounském náměstí.

Sedm set padesát let od první písemné zmínky oslavil Jimlín. Hlavní část programu proběhla na zámku Nový Hrad. Zástupci obce a autoři společně pokřtili knihu Jimlín a Nový Hrad, na níž se podílelo hned pět autorů.

Červenec

Volyňští Češi odhalili pamětní desku na žateckém hlavním nádraží připomínající sedmdesát let od návratu do vlasti, položili věnce k bustě Edvarda Beneše a vzpomněli na spojařku Libuši Mrázkovou, která padla u Dukly.

Nezapomínáme na Tebe, Davide! Tak znělo motto dvoudenního víceboje pěchoty, který pod názvem Memoriál Davida Beneše připravili příslušníci 41. mechanizovaného praporu v Žatci pro vojáky z celé české armády. Nevšední závod připomněl pětici hrdinů, kteří se v roce 2014 stali oběťmi útoku sebevražedného atentátníka v afghánské provincii Parwan na českou patrolu.

Oslavy 135 let založení sboru dobrovolných hasičů Tuchořice, jejichž největší událostí bylo oficiální předání nového zásahového vozidla CAS 30 T815-7 6x6.1VH, se uskutečnily v sobotu 22. července na návsi v Tuchořicích. Nová cisterna CAS nahradila asi 40 let starou Škodu 706 Trambus.

Ještě před dokončením poničili neznámí vandalové Hopíkovu naučnou stezku v žateckých městských lesích u Holedeče.

Z plavecké haly v Lounech zbyla jen hromada suti a šrotu. Demoliční firma ji během dvou měsíců srovnala se zemí, zůstalo po ní prázdné místo.

Areál věznice v Drahonicích byl znovu otevřen. Věznice slouží k výkonu trestu pro odsouzené ženy. Kapacita je 194 osob.

Zájem o koupi lounské vagonky projevil zbrojař Strnad. Podnikatel, který před lety podobně získal kopřivnickou Tatru, chce strojírenský podnik zachránit.

Centrum Loun rozzářil druhý ročník festivalu Kouzlo světla. Největší novinkou byl videomapping, k vidění byla světelná plastika Uranium Figeru či Schrödingerova kočka. Pořadatelem byl Spolek Sýkora 2020.

Návštěvníkům se po třech letech znovu otevřela Galerie Benedikta Rejta. Zahájila výstavou obrazů Emila Filly. Přístupné je zatím jedno podlaží galerie.

Srpen

Velkou změnou prošlo náměstí Poperinge. Jeho prostory nově zdobí konstrukce připomínající chmelnici a starý rozpraskaný asfalt nahradila zámková dlažba. Novinkou je i místo vyhrazené pro vánoční strom.

Majitel Žateckého pivovaru, dánská společnost Carlsberg, se rozhodl přijmout dotaci ve výši 11 miliónů na opravu domu čp. 85 na rohu Horovy ulice a Žižkova náměstí. V budově by mělo v příštích letech vzniknout muzeum pivovarnictví Žatecka.

Libočany musely řešit problémy se zatékáním dešťové vody do sklepních prostor objektu „Bílá koza“, kde by mělo do budoucnosti vzniknout dvacet malometrážních bytů, a také zatékání dešťové vody do sklepních prostor pod kulturním domem, kde stále probíhají opravy a obec zde má uskladněné věci.

K závažnému trestnému činu, kterým se zabývají kriminalisté Ústeckého kraje, došlo v ranních hodinách v pondělí 14. srpna v Bezděkově. Muž (73) tam postřelil nelegálně drženou zbraní dva muže.

Barbora Suchanová z Loun se podílela na vítězství v mezinárodní soutěži Microsoft Imagine Cup v americkém Redmondu. Spolu s Markem Novákem a Tomášem Pikousem vyvíjejí glukometr pro děti o velikosti kreditní karty.

U chmelnic a polí v Lenešicích byla požehnána nová kaplička. Zasvěcena byla svatému Vavřincovi, patronovi hned několika profesí.

Cítoliby získaly modrou stuhu za společenský život v krajském kole letošního ročníku soutěže Vesnice roku. Cítoliby byly jedinou obcí, která se letos soutěže účastnila, a ocenění to pro ni nebylo první.

Dvaačtyřicet syslů vypustili zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR v rezervaci Písečný vrch v Českém středohoří. Kriticky ohrožený hlodavec se tak vrací do svého původního teritoria.

Září

60. ročník Dočesné přilákal do Žatce desetitisíce návštěvníků. Nejvíce lidí přilákal koncert Petra Rezka a Hany Zagorové. Vítanou novinkou letošní Dočesné bylo zřízení odpočinkové zóny v Klášterní zahradě, která patřila seniorům a žateckým spolkům a sportovním klubům.

Kuchyně v budově deštnického kulturního domu, která je součástí zdejšího pohostinství, prošla rekonstrukcí. Prostory vyžadovaly značnou opravu, omítky, obklady ani dlažba již nevyhovovaly hygienickým požadavkům.

Město Žatec navštívila, v souvislosti s nominací na zápis do Seznamu světového dědictví UNESCO, poslední srpnový týden expertka nevládní organizace ICOMOS (Mezinárodní rada památek a sídel). Během svého pobytu se důkladně seznámila s žateckými chmelařskými památkami.

Na sběrný dvůr v Čeradicích přibyl nový přístřešek na uskladnění nářadí. Obec jej uhradila z vlastního rozpočtu. Na stavbě pracovali tři místní občané v rámci veřejně prospěšných prací.

Delegace Žatečanů se vypravila na slavnosti chmele do belgického Poperinge. Oplatili tak Belgičanům jejich návštěvu na tradiční žatecké Do-česné. Na rozdíl od Žatce se „Dočesná“ v Poperinge koná jednou za tři roky.

Dlouholetý vedoucí závodu Chmelařství, družstvo Žatec Jaroslav Urban, byl uveden do Síně slávy českého pivovarství a sladařství.

Městys Peruc má novou knihu Naučná stezka Perucko. Vodou z Boženiny studánky ji pokřtil starosta Radomír Bláha v Galerii U Plazíka.

Spolek Sýkora 2020 vyhlásil sbírku na realizaci piazzetty před Vrchlického divadlem v Lounech. Patronem se stal herec a přítel Zdeňka Sýkory Jiří Bartoška.

Lounští skauti oslavili sté narozeniny. V Masarykových sadech se jich sešlo sto. Součástí oslav bylo předání vyznamenání, prohlídka kluboven i luštění šifer.

Říjen

Prezident navštívil Žatec. Přivítat prezidenta Miloše Zemana přišlo ve středu 4. října do centra Žatce několik set občanů. Jeho projev se týkal převážně sociálních témat. Pozastavil se například nad tím, že je v Žatci téměř sedmiprocentní nezaměstnanost, když má za humny zónu Triangle, přičemž dlouhodobý průměr v kraji je okolo procent šesti.

V anketě Informační centrum roku 2017 uspělo i žatecké „íčko“, které v Ústeckém kraji získalo krásné druhé místo. Slavnostní vyhlášení výsledků ankety proběhlo 5. října v rámci galavečera ve Vrchlabí.

Záchranu bývalého kapucínského kláštera prodraží nález cenných raně barokních a klasicistních nástěnných výmaleb, jejichž zrestaurování vyjde Žatec na 12 milionů korun. Město chce v objektu do budoucna vybudovat místo pro setkávání spolků a robotické centrum.

Město Žatec v říjnu uspělo s druhou ze tří žalob týkající se dotací na projekt Chrám chmele a piva. Tentokrát se jednalo o spor „Soubor uměleckých děl“. Po soudní výhře přistálo na účtu města 886 401 korun plus 69 tisíc korun úroků.

Dobová fotografie rodného domu básníka Jaroslava Vrchlického je umístěna na rohu ulic Pražská a Vrchlického. Je na ní znázorněna nejstarší fotografie domu.

Veřejností v Lounech a okolí otřásl případ napadení dvou školáků chlapcem. Video umístěné a sociální síti vyvolalo bouřlivou diskuzi i strach dětí a rodičů. Policie posílila hlídky u škol.

Novým poslancem za okres Louny se stal Pavel Růžička, radní Postoloprt, kandidát za ANO. V okrese získal téměř 38 procent hlasů.

Listopad

Velkou slavnost konanou první listopadový víkend v Liběšicích, při příležitosti svatomartinských oslav, si nenechalo ujít přes dvě stě lidí. Z německého Pasova tam dorazil nový bronzový zvon za 708 tisíc korun, kterému požehnal litoměřický biskup Jan Baxant.

Žatecká městská knihovna se z důvodu rekonstrukce 13. listopadu na zhruba osm měsíců přesunula do náhradních prostor.

Velmi dlouhá debata na téma forenzní audit v Žatecké teplárenské prodloužila 13. listopadu jednání zastupitelstva na více než čtyři hodiny. Zastupitelé, rozdělení na dva tábory, se přeli o jeho správném provedení, nechyběla však ani dlouhá vystoupení z řad přítomných zástupců veřejnosti.

Snaha zapsat Žatec a jeho chmelařské památky na Seznam světového dědictví UNESCO zdárně pokračuje. Žatecká starostka Zdeňka Hamousová jela společně s vedoucí oddělení UNESCO ministerstva kultury Ditou Limovou a architektkou Věrou Kučovou do Paříže obhájit nominační dokumentaci.

Historická fotografie pomníku T. G. Masaryka byla umístěna před budovu ZŠ J. A Komenského v Lounech. Během letošního roku by se pomník měl před školu vrátit. Na jeho vytvoření probíhá také veřejná sbírka.

Ocenění v soutěži Národní cena sociálních služeb Pečovatelka roku získala Jana Hendrychová z Loun, která pracuje v Nemocnici Louny. Do soutěže ji nominovala její spolupracovnice.

Lounský radní Michal Kučera se 26. listopadu stal místopředsedou TOP 09.

Podzemní kontejnery, druhé v pořadí, začaly fungovat na Mírovém náměstí v Lounech. Město se tak postupně zbavuje nevzhledných popelnic a nepořádku kolem nich z centra.

Prosinec

Do Studentských voleb prezidenta České republiky, které proběhly ve dnech 12. a 13. prosince, se zapojila i žatecká obchodní akademie. Od mladých lidí v nich nejvíce hlasů 29 získal Jiří Drahoš, za ním se s 21 hlasy umístil Miloš Zeman, třetí skončil s 12 hlasy Marek Hilšer.

S velkým ohlasem a vlnou nadšení se setkal vánoční strom přání Kamaráda LORM, který stál v prodejně žateckého Tesca. Žádný z klientů této organizace tak díky němu nezůstal letos bez dárku.

Vynálezce glukometru pro děti, včetně studentky Barbory Suchanové z Loun, ocenil ministr školství. Poděkování za přínos vynálezu vyjádřila i zástupkyně Občanského sdružení rodičů a dětí s diabetem a celiakií. Fungování glukometru studenti předvedli v lékárně na Tyršově náměstí.

Lávku v Radonicích odborníci doporučili uzavřít. Je totiž podobné konstrukce jako lávka, která se zřítila v Praze a panují obavy, aby se nešťastná událost neopakovala. Městys Peruc čeká na doporučení projekční firmy, jak postupovat.

Historky ze zahrady a života mladé blogerky Veroniky Kučerové z Loun vyšly knižně. Maminka a farmářka v jedné osobě knihu pokřtila v lounské knihovně. Její internetový blog Sláma v botách, aneb jak začala blondýna biofarmařit, je velmi oblíbený.

Sněmovna obdržela žádost o vydání poslance Růžičky. Ten je spolu s dalšími deseti zastupiteli Postoloprt stíhán kvůli údajnému nevýhodnému prodeji domu. Poslanec se vydání bránit nebude a osobně o něj sněmovnu požádá.

Lounskou Galerii Benedikta Rejta dál povede Alica Štefančíková. Do funkce je jmenována do prosince 2019. Prvořadým cílem je navrácení výstavy Emila Filly do výstavní síně na zámku v Peruci. 

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video