Prezidentské volby: kdyby to záleželo jen na lidech z Podbořan, druhé kolo už by nebylo

Alla Želinská 2018-01-16 09:03:50

Miloš Zeman ve městě dostal přes 57% hlasů, Jiří Drahoš přes 19%. To ale nic neznamená, rozhodující jsou celostátní výsledky

 Podbořansko, ČR (až) Pokud by o osobě nového prezidenta rozhodovali jenom voliči z Podbořan, už by volby pro letošek skončily a Miloš Zeman by ve funkci pokračoval i dalších pět let. Současná hlava státu totiž v "hlavním městě" našeho mikroregionu dostal od lidí 57,17% hlasů, což je nadpoloviční většina, která by mu stačila ke zvolení v prvním kole.

Rozhodující je ovšem údaj z voleb v celé ČR, a ten určil, že za týden bude v celé zemi probíhat druhé kolo voleb. Miloš Zeman získal v celé ČR přes 38 % hlasů a jeho soupeřem místo původních osmi protikandidátů bude nyní už jen akademik Jiří Drahoš, pro kterého v prvním kole hlasovalo přes 26% voličů. Rozdíl mezi oběma muži činil přibližně 600 tisíc odevzdaných voličských hlasů. Otázkou je, ke komu se za týden "přesunou" hlasy pro sedm kandidátů, kteří nyní v první volbě neuspěli, takže druhé kolo voleb bude určitě velmi zajímavé. 

Jak volili lidé v Podbořanech? Ve městě se hlasovalo v devíti okrscích a k volbám mohlo dorazit 5002 lidí s volebním právem. Nakonec jich skutečně přišlo 2595 (k některým s omezenou pohyblivostí se vydali i komisaři s přenosnou volební urnou), což znamenalo volební účast 51,88%. 

Miloš Zeman dostal od lidí v Podbořanech v prvním kole voleb 1471 hlasů (57,17%) a Jiří Drahoš posbíral podporu na 492 volebních lístcích (19,12%). Třetí byl Marek Hilšer (7,6%), čtvrtý Michal Horáček (6,6%) a pátý Pavel Fischer (5,28%). 

Také v dalších obcích Podbořanska to bylo podobné: všude byl Miloš Zeman první a Jiří Drahoš druhý. Například v Blšanech a v Lubenci měl dokonce současný prezident přes 60 % hlasů. Naopak v Krásném Dvoře měl těsně pod 50% hlasů, takže tam by hypotetická úvaha o postupu bez druhého kola z úvodu článku neplatila. 

Přímá volba příštího prezidenta České republiky bude pokračovat za týden, tedy 26. a 27. ledna. Volební místnosti se otevřou tradičně v pátek ve 14 hodin. Hlasuje se v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. V sobotu nejpozději přibližně kolem 17. hodiny už bude definitivně známo jméno nového prezidenta naší země. 


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video