Kolik je na Podbořansku zapomenutých hřbitovů? I o tom se dozvíte od členů spolku Omnium

Alla Želinská 2018-01-24 12:10:25

Žatec, Podbořansko (až) Přednášku o současné podobě hřbitovů na Podbořansku „Otisky kamenné historie – Křesťanské a židovské hřbitovy na Podbořansku“ pořádají za několik dní v budově Stará papírna v Žatci žatecké Regionální muzeum K. A. Polánka a spolek Omnium. Akce, na které budou přednášet Jakub Děd a Barbora Větrovská, proběhne v úterý 30. ledna od 17 hodin a je součásti projektu realizovaného s podporou Česko-německého fondu budoucnosti a s partnerem – organizací Heimatpflegerin der Sudetendeutschen.

„Přednáška bude prezentovat výsledky dokumentace hřbitovů na Podbořansku, křesťanských a židovských, fungujících, zapomenutých i zničených. Jde o projekt spolku Omnium k dokumentaci zejména zanikajících hřbitovů a neudržovaných náhrobků v oblastech bývalých Sudet. Počet zdokumentovaných hřbitovů je zhruba padesát,“ nastínil téma přednášky Jakub Děd. Jedná se například o hřbitovy u Podbořanského Rohozce, Letova, Očihova (židovský a křesťanský), zbytky hřbitovů v Očihovci a ve Pšově, staré hřbitovy v Příběnicich, Deštnici, Zlovědicích. „Další etapou tohoto projektu budou hřbitovy Mostecka a Bílinska,“ přiblížil J. Děd. 

Celý článek najdete v tištěném vydání Regionu Podbořanska ve čtvrtek 25. ledna

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video