Po knihovně v Mosulu přijdou „skutečné dárky“

Alla Želinská 2018-01-25 11:09:16

Podbořany (ms) Knihovna v Mosulu patřila mezi nejobsáhlejší na Blízkém východě. Toto druhé největší irácké město bylo po dva roky okupováno "Islámským státem", který knižní fond i vybavení budov systematicky ničil. Většina knih (včetně vzácných rukopisů a starých tisků) byla spálena. V závěru okupace byl univerzitní kampus využíván jako vojenská základna IS, stal se proto terčem útoků koaličních a vládních vojsk. V červenci 2017 bylo město osvobozeno a ihned začaly snahy o jeho obrodu. Již na jaře loňského roku přišli knihovníci FF UK s nápadem pomoci svým mosulským kolegům. O pomoc o spolupráci se obrátili na zkušeného Člověka v tísni, který v Iráku aktivně pomáhá od roku 2003.

K pomoci se alespoň malým příspěvkem připojila i podbořanské Gymnázium a SOŠ. „V prosinci jsme odeslali na účet sbírky částku 3 300 Kč, kterou jsme získali sběrem papíru a PET lahví. Na základě výzvy v regionálních novinách se k nám přidal ještě podbořanský DDM s paní Preclíkovou a několik (někdy i anonymních) dárců, jmenovitě paní Šímová. Největší podíl na pomoci měli: Matyáš Svitok a jeho rodiče, Nikola Nováková, kolegové Dagmar Kellerová a Antonín Dolejš z učiliště, Terezie Jandová, Jiří Srkal, Mariana Krupičková, Eliška Pěknicová, Markéta Krmenčíková, Erik Šindelář, Veronika Melníková, Kristýna Idžakovičová. Papír nosili učitelé současní i bývalí. Děkujeme všem za pomoc,“ uvedla za organizátory učitelka gymnázia Marcela Svejkovská.

Další sběry budou věnovány na nákup "skutečných dárků" Člověka v tísni, podbořanské gymnázium tím naváže na svojí první pomoc z podzimu 2016.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video