Kam na film? Na bývalou radnici aneb do kina musíte do muzea. V Pegasu začala velká rekonstrukce

Alla Želinská 2018-03-06 06:38:00

Podbořany (až) Americká komedie Který je ten pravý 27. února byla posledním filmem, který diváci zhlédli ještě ve velkém kinosále Kulturního domu v Podbořanech, kde promítalo Kino Podbořany. Od 6. 3. na dlouhou dobu bude jako náhradní prostor používána budova muzea v Dukelské ulici 1. První film, který kino nabídne dnes již v komornějším prostředí městského muzea, je francouzská komedie Alibi na klíč od 19.30. Takže tradiční časy promítání se nemění – v úterý a pátek od 19.30 a v neděli od 15 hodin.

„V úterý 27. 2. byla poslední projekce. Minimálně do konce roku bude provoz v Kulturním domě přerušen. První film v náhradním prostoru, v sálku v 1. patře muzea, bude v úterý 6. 3. V muzeu je kapacita samozřejmě omezena, a to na cca 50 míst. V Kulturním domě jich bylo 305, v muzeu to tedy bude takové komorní kino,“ sdělil kulturní referent města Martin Cyprian, vedoucí kina a muzea.

Sobotní filmový festival Expediční kamera 10. března taktéž proběhne v muzeu. Začíná v 18 hodin. Vstup je volný a na návštěvníky čeká i tradiční malé občerstvení, slibuje organizátor Ondřej Dragula. 

Kulturní dům čeká velká rekonstrukce, se kterou se již začalo. A tak se muselo všechno vystěhovat. „Veškeré věci z Kulturního domu se uskladnily v muzeu a v suterénu KD,“ dodal M. Cyprian. 

Také Rodinné a mateřské centrum Jonáš již delší dobu je pryč ze svých prostor v 1. patře KD. Sídlí v přízemí ZUŠ a ke svým akcím využívá také v letním období Meditační zahradu u žlutého kostela. „V ZUŠce jsme od 1. 10. 2017. S rekonstrukcí KD se začalo na konci února a trvat by měla cca 10 měsíců. Mělo by tam vzniknout něco jako komunitní centrum. Zkrátka místo pro různé spolky a organizace pod jednou střechou. Ale jak to ve finále bude, se uvidí. Informace se k nám přímou cestou moc nedostávají,“ říká Petra Macíčková z Jonáše. 

Podbořanský kulturní dům, kterému místní říkají Pegas, má projít komplexní obnovou. Budova na Masarykově náměstí je klasickou stavbou socialismu, na praktičnost a šetření se příliš nemyslelo. Velká okna, prosklené stěny, žádné zateplení, současným potřebám už nestačí i kvůli velkým energetickým ztrátám. Nevyhovuje ani funkčně. Opravena bude propadající se přístavba, budovu dělníci zateplí, vymění okna, řešit se má vytápění. Vzniknou i nové prostory v patře, kde sídlel Jonáš, zvýší se přístavba, bude se přistavovat a budova se tak výškově „zarovná“. V centru díky tomu po opravě bude moci veřejnost využívat nový menší sál. 

Po renovaci se do „kulturáku“ vrátí kino, zachovaný zůstane sál. Zpět se nastěhuje také Jonáš, ale do nových prostor nad dosavadní přízemní přístavbou. Na jeho místě má vzniknout zmíněné komunitní centrum, například se sociální poradnou a další zázemí pro různé spolky.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video