Lidé kolem golfu jsou sdílní, rádi vám poradí, míní prezident Golf resortu Bitozeves Ivan Kolár

Lucie Steklá 2018-04-11 06:49:00

Šest let fungování za sebou má Golf resort Bitozeves. Protože má otevřeno celoročně, potkáte tam golfisty i v zimě, stačí se pořádně obléknout a hře nic nebrání. Kromě možnosti zahrát si golf na devítijamkovém hřišti, nabízí Golf resort také možnost ubytování a posezení v příjemné restauraci, v letních měsících i na terase. Jak myšlenka vybudování golfového hřiště poblíž budoucí dálnice D7 vnikla, co obnáší jeho provozování i jaké jsou plány do budoucna, jsme se zeptali prezidenta klubu Ivana Kolára.

Proč zrovna golfové hřiště? Jak ten nápad vznikl?

S nápadem přišel před několika lety můj kamarád a vášnivý golfista Ladislav Grund. Pocházel z Postoloprt a v Podbořanech hrával golf. Pracoval ve firmě zabývající se územními plány obcí a projekční činností a znal místní prostředí. Tehdy přišel s nápadem na golfové hřiště v Bitozevsi a hledal nějakého nadšence, který do toho půjde.

Jak rychle ho – tedy Vás našel?

Když to řeknu po pravdě, tak se u mě nápad v podstatě ujal hned, snad jsem ani neváhal. Zcela prvotní myšlenka byla na vybudování hřiště s klubovnou, později byl v plánu hotel a kuchyně.

Od myšlenky k realizaci uběhl nějaký čas…

S myšlenkou na golfové hřiště jsme si začali pohrávat již v roce 2006. Museli se ale provést nezbytné úpravy územního plánu, zajistit vše potřebné. Až po vyřízení toho všeho jsme mohli začít s pracemi. Jen pozemkové úpravy trvaly dva roky. Další dva roky poté změna územního plánu. Hodně nám pomohl projektant ing. Arch. Jiří Velden, který celé hřiště navrhl. Finální práce začaly v srpnu roku 2010 a za rok jsme otevírali.

Kdy se zahájil provoz?

Oficiálně jsme otevřeli 19. července 2011. Zahájení se zúčastnil také prezident golfové federace, který si na hřišti zahrál a resort si prohlédl. Každý rok v létě pořádáme výroční turnaj.

Proč jste se vlastně pustil do provozu golfového hřiště?

Nedělám to proto, abych vydělal, ale s nadšením pro hru. Ve společnosti jsme tři vlastníci a současně jednatelé. Naší hlavní činností stále zůstává zemědělská výroba. Ta vyžaduje neustále boje s vládou ohledně podpory zemědělců. Lidé chtějí levné potraviny, ale podpora zemědělství není taková, aby se cena udržela v takové míře, která je vyžadována. Většina států EU dostává až třikrát větší dotace, než jsou u nás.

Jaká je komunita golfistů?

Lidé kolem golfu jsou sdílní, rádi vám poradí. Při budování hřiště jsem čerpal informace v Terezíně, a s tamním majitelem se z nás stali přátelé. Každoročně se konají setkání lidí, kteří se kolem údržby golfových hřišť pohybují. Na srazech lidí, kteří se starají o trávníky, se vždy dozvíme nové věci a trendy. Funguje také dobrá spolupráce mezi kluby a majiteli. Jejich výsledkem jsou například slevy na hru na jiném hřišti. To znamená, že členové jiného klubu mají na spolupracujících hřištích padesátiprocentní slevu. Golfisté si zahrají jinde, poznají nová hřiště a mohou je porovnávat. Snažíme se u nás držet atmosféru v rovině přátelské. Scházejí se u nás party, některé i častěji, jiní chodí jen na turnaje, jindy se sejde celá rodina, aby si zahrála. Zahrají si a současně si u nás odpočinou.

Kolik členů má golfový klub v současné době? Hrají ho i ženy a děti?

V současné době máme evidováno na šest stovek členů a převažují pánové. Golfistek ale také není málo, je jich 176 aktivních. Hodně jsou to manželské páry. První tři roky provozu nám přibývalo sto členů ročně, teď je to padesát až sedmdesát. Jsme rádi, že členové přibývají. Lidé nám tvrdí, že se jim u nás líbí, chodí k nám hrát i členové z jiných klubů. Výhodou je to, že máme otevřeno i přes zimu. Dětí máme registrovaných asi sedmdesát. Mají tu svůj oddíl, kde vychovávají budoucí golfisty. Děti mají tréninky zdarma, které učí šest kvalifikovaných trenérů.

Jaké parametry má bitozevské hřiště?

Hřiště je rozprostřeno na pětadvaceti hektarech. Mistrovské hřiště má osmnáct jamek, u nás máme ale poloviční, tedy devítijamkové. Již ale plánujeme rozšíření o dalších devět jamek. Když pořádáme turnaje, tak se jdou dvě kola, aby hra odpovídala pravidlům.

Byla příprava a samotné budování resortu „během na dlouhou trať“?

Vyžadovalo to hodně jednání s úřady. Museli jsme například dělat biologické hodnocení pozemků. K tomu má v republice oprávnění málo lidí. Nakonec jsme sehnali odborníka z Brna, který dělal porovnání před výstavbou a po ní. Po terénních úpravách stav živočichů na pozemcích ještě zlepšil. Dříve byly pole s plodinami ošetřovány chemií, trávníky hnojíme a chemicky ošetřujeme mnohem méně. Změnila se tu také struktura porostů.

Co povodně, jsme vcelku blízko u říčky Chomutovky?

Když nyní přijde velká voda, a že se to stává, není s ní žádný problém. Povodeň přejde přes pozemky zpět do Chomutovky. Musím říci, že golfové hřiště je přínosem i pro vesnici. Každá povodeň s sebou přinese množství nepořádku, které tvoří překážku. Kvůli tomu dříve voda stoupala dál do vsi, nyní ale odtéká plynule. Záplavu a hřiště pod vodou jsme za dobu fungování měli už čtyřikrát.

Údržba trávníku asi není nic jednoduchého?

Údržba trávníku nás stojí tři miliony ročně. O trávník se staráme denně. Jamkoviště zaujímají tři čtvrtiny hektaru a sekají se každý den. Odpaliště sekáme třikrát až čtyřikrát v týdnu, hlavní hrací plochu třikrát týdně. Ostatní plochy jednou až dvakrát. Vždy se odsekávají malé kousky a trávu necháváme ležet na trávníku, neboť slouží jako hnojivo.

Prozraďte nám, do jaké výšky se trávník seká.

Okolní plochy (ROUGH) musí být vysoké 5 až 8 centimetrů, právě z nich je těžké míček odehrát. Hlavní hrací plocha (FAIRWAY) se seká na 1,6 až 2 cm, odpaliště (TEE)musí mít trávník vysoký jeden centimetr. Nejnižší je u jamkoviště (GREEN), kde se seká až na tři až čtyři milimetry, neboť je tady nutné, aby se balonek kutálel. Přes sezonu údržbu zajišťují čtyři zaměstnanci.

Když se ohlédnete zpětně, bylo by to znova golfové hřiště?

Ano, šel bych do toho znova. Když se pro něco rozhodnu, udělám vše proto, abych to udělal správně a dotáhl do zdárného konce. Jsem za léta praxe otrnutý ze zemědělské výroby, která neustále vyžaduje práci a údržbu, je to podobné.

Během roku pořádáte nějaké turnaje?

Pětkrát až sedmkrát do měsíce se konají klubové turnaje, během hlavní sezony, která je od dubna do října. V letošním roce jsme díky příznivým klimatickým podmínkám mohli uspořádat i novoroční turnaj. Zúčastnilo se ho padesát golfistů. Každý rok pořádáme, pod záštitou chomutovského porodnicko-gynekologického oddělení, charitativní turnaj. Jeho patronem je primář oddělení MUDr. Michal Zeman CSc. a výtěžek putuje do Dětského domova ve Vysoké Peci. Loni jsme vybrali 75 000 korun. 

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video