Na mapě stromů svobody přibyl i ten vroutecký

Alla Želinská 2018-04-21 01:39:00

Podbořansko, Vroutek (až) Stromy republiky nebo stromy svobody, tak byly nazývány lípy, které vysazovali k výročí založení naší republiky, ať už před sto lety, kdy vznikla Československá republika, nebo před padesáti, v roce 1968, či dalších letech s osmičkou na konci… O lípě republiky vysazené v roce 1968 v Brodech jsme před časem psali, a to díky podnětu paní Marie Mourové.

Další střípek vzpomínek – a hlavně další konkrétní lipku do vytvořené mapy stromů svobody (najdete ji na stromysvobody.cz) – přidala Libuše Moravčíková z Vroutku. Právě ona, tenkrát Libuška Kudláčková, žákyně vroutecké školy, spolu s pedagogem a obecním kronikářem Jiřím Benešem zasadila v předvečer oslav 50. výročí vzniku ČSR na náměstí ve Vroutku. Strom prý byl přesazen, možná proto je drobnějšího vzrůstu. O jeho vysazení je záznam v kronice obce, je označen žulovým zkoseným blokem.

„Naše doba na tyto významné symboly pomalu zapomněla. Já sama jsem si při poslechu radia Blaník, kdy v reportáži Nadace Partnerství tuto skutečnost připomněla, uvědomila, že jsem před 50 lety spolu s Jiřím Benešem takový strom ve Vroutku sázela. Hned jsem proto vyhledala na internetu stránky Nadace a zjistila, zda je náš strom na zmíněné mapě. Nebyl tam. Tak jsem ihned nalezla heslo: Vložit strom. Pročetla jsem si dotazník, který je nutno vyplnit, a odebrala se na Městský úřad zjistit, zda už v této věci něco podnikli. Pan starosta mi ponechal volnou ruku k registraci stromu. Já si ještě v kronice obce ověřila datum výsadby, aby vše odpovídalo historicky,“ vypráví Libuše Moravčíková. 

Záznam říká, že sázení lipky, v tomto případě Stromu republiky ve Vroutku proběhlo 27. 10. 1968 v rámci oslav 50. výročí založení republiky. Na mapě stromů svobody tedy díky neutuchající aktivitě paní Moravčíkové přibyl i ten ve Vroutku. „Proto vyzývám ostatní obce, aby v kronikách zjistily, zda i u nich proběhla taková výsadba, a letos, po 100 letech, zvolily pokračování výsad-by. Je to vzkaz budoucím generacím velmi výstižný. Stromy nás přežijí a vždy připomínají, že lidé jsou bez přírody nicotní. Z obcí se stávají betonová parkoviště, což k pocitu domova vůbec nepřispívá. Pamatujme na zeleň a hlavně na stromy, které zdobí naše sídla a ještě jsou domovem užitečného ptactva. Věřím, že právě oslavy 100. výročí naší státnosti se stanou podnětem k další výsadbě pamětních stromů. Zasazený strom bude hmatatelným důkazem, že si vážíme naší samostatnosti,“ vzkazuje Libuše Moravčíková.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video