Veletrh Technodays 2018 přilákal do divadla tisíce lidí

Soňa Šímová 2018-05-01 10:05:00

CHOMUTOV (soš) — Přes čtyřicet regionálních firem, školy nejen technických, ale i řemeslných oborů a služeb, dva Domy dětí a mládeže a tisíce návštěvníků. To byl už šestý ročník veletrhu Technodays, který od čtvrtka do neděle pořádala Okresní hospodářská komora v prostrorách chomutovského divadla a před ním.

„Je to jedinečný veletrh, myslím, že i ojedinělý v celé republice. Jeho úkolem je ukázat veřejnosti firmy z regionu a představit, jaké možnosti zaměstnávání zde jsou. Je v podstatě určen komukoliv, ať sem přijde dospělý, který hledá práci nebo ji chce změnit, dítě, které se bude postupně učit a chystat se na svou budoucnost nebo středoškolák, který se rozhoduje o tom, kam půjde. či hledá brigádu,“ představila veletrh Ivana Košanová, ředitelka OHK v Chomutově. Každý další ročník Technodays je v něčem nový. Letošní přinesl zatím nejvyšší zastoupení firem; v pátek proběhl projektový den, kde se děti mohly naučit vytvářet firmu; dále tu poprvé byly zastoupené i dva Domy dětí a mládeže, které představily technické kroužky.

Ve čtvrtek a v pátek se to na veletrhu hemžilo hlavě návštěvníky z řad středoškoláků, žáků základních škol, ale i mateřských školek. V sobotu pak dorazilo více rodin, pro které byl připraven i doprovodný program, kde mohl každý vyhrát zajímavé ceny.

Hlavním partnerem Technodays 2018 byla společnost Puls investiční s. r. o.

V jejich stánku si mohl každý vyzkoušetnapříklad jednoduchou práci s pájkou, po které se na speciální destičce rozsvítila vizitka firmy. „To aby bylo vidět, že umíme rozsvítit svět a náladu,“ usmívá se HR manažerka Dana Mašlová. „Také bychom rádi ukázali, že věnovat se matematice a technickým oborům má smysl, má to budoucnost a může to přinést i potěšení. Naše pulsní napájecí zdroje využívají například TGV rychlovlaky, používají se ve zdravotnictví a aby svítila věž vMekce, je tam tisíc našich zdrojů.“

Veletrh podpořil také Ústecký kraj, města Chomutov, Jirkov, Kadaň, obec Březno, Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest, projekt RESTART a Hospodářská a sociální rada Ústeckého kraje. „Myslím, že takové akce jsou nejen v Chomutově potřebné, protože tady se dá mládeži ukázat, kam se mohou ubírat, jaké mají možnosti, jaký je trh práce. Město vždy rádo podpoří takovéto akce stejně jako drobné podnikatele,“ říká primátor města Chomutov Marek Hrabáč. Veletrh je navíc inspirací i pro další města.

„Technodays je dokladem toho, že ústecký kraj se nesnaží budovat jen průmyslové zóny a lákat nové investrory, ale snaží se spolupracovat i se stávajícími zaměstnavateli. Akce tohoto typu se nedají dělat celokrajsky, je potřeba je pořádat v jednotlivých regionech tak, aby se tam prezentovaly konkrétní firmy,“ dodal krajský radní Ladislav Drlý.

Firmy na Technodays 2018 využilyi nejen k prezentaci, ale i k náboru nových zaměstnanců. „V tuhle chvíli nabízíme vše od pozic nejjednodušších, tzn. operátorů až po technické specialisty elektrikáře, elektroniky a podobně. Vedle platu srovnatelného s konkurencí máme poměrně rozsáhlý benefit program,“ přiblížila nabídku HR specialistka Michaela Zemanová z BOS Automotive Products CZ s. r. o.. „Jsem tu za naše dva závody v Žatci a v Klášterci nad Ohří.

Závod v Žatci je úplně nový, tzn. budeme tam hledat poměrně hodně nových kolegů nejen tento rok, ale i další, kdy se celý závod a výroba budou rozšiřovat.

To samé platí i v Klášterci, kde stavíme úplně novou halu. Bude tam technologicky vyspělá výroba výkonové elektroniky do elektromobilů. Tam budeme hledat hlavně technicky zaměřené kolegy,“ říká Zuzana Milotová ze společnosti ZF Group.

Žáci a studenti si svou manuální zručnost mohli vyzkoušet i u stánků středních škol a rozhodnout se, zda by technický obor nebyl pro ně ten pravý.

„Prohlédla jsem si firmy i školy z regionu a určitě mi to příští rok pomůže při rozhodování, kam dál,“ říká osmačka Gabriela Mixová, která na veletrh zavítala se základní školou Na Příkopech.

O tom, jak je technika důležitá v běžném životě, se pak všichni mohli přesvědčit třeba u stánku chomutovského Domečku. „Vystavujeme tu to, co děláme v technických kroužcích. Dětem v nich dáváme hlavně chuť se učit a rozvíjet se v technických oborech dál. Najdete u nás průřez počítačových a robotických kroužků, 3D tiskárnu, kterou používáme v kroužku grafiky a kroužku kutila robotiky, kdy si na tom kluci tisknou patice apod. Kluci u nás třeba z Merkuru dokáží vyrobit funkční pohyblivý celek, ale hlavně získají tedy zárodek technického myšlení,“ vysvětlil vedoucí kroužku Ondřej Merta a dodal, že přihlásit se mohou děti už od 6 let.

Hojně navštěvovaný byl i venkovní stan společnosti Nexen Tire Europe s. r. o., která u Žatce spustí výrobu pneumatik. I tady si mohla veřejnost vyzkoušet například závody autíček poháněných jízdním kolem nebo virtuální realitu, kde se odvážní zájemci prošli po prkně na střeše mrakodrapu, aby zachránili pneumatiku. A nebylo možné přehlédnout záplavu žlutých balónků, které pocházely z venkovního stanu Solar Turbines. Zde se mohl každý na chvíli stát hokejistou, vyzkoušet zábavný kvíz či další hru.


Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video