Chomutovské slavnosti: Pojďte s námi do dob První republiky

2018-05-11 08:57:00

CHOMUTOV (bra) — Už zítra se pro Chomutovany a návštěvníky města posune náměstí 1. máje o sto let zpět do dob první republiky. „Chomutovské slavnosti jsme letos přizpůsobili dobám, kdy se elegantní dámy a šarmantní pánové procházeli na jarmarcích a poutích a pozorovali lidovou zábavu,“ přibližuje náměstek primátora David Dinda. Po oba dny bude na náměstí pestré občerstvení, doboví prodejci a kolemjdoucí zažijí divadelní skeče.

Sami návštěvníci mohou přispět k dobové podobě slavností. "Pánové si mohou pořídit buřinku a jejich sličné paní vějíř," vyzývá náměstek Dinda. Prodej rekvizit bude zahájen dnes 11. května ve 12 hodin v městském informačním centru (U Městských mlýnů), a bude probíhat až do 13. května. Cena buřinky činí 70 Kč a cena vějíře 20 Kč.

Dvoudenní program bude prošpikován zábavou v prvorepublikovém stylu, která se bude odehrávat po celém náměstí. Vrcholem sobotního dne je noční program s názvem Stroj času, který začne až za úplné tmy ve 23. hodin. „Časem budou cestovat známí herci Petr a Pavel Baťkovi, kteří svou cestu zakončí velkolepým videomappingem na městské věži, který ukáže několik významných událostí z historie města,“ zve na zajímavost náměstek Dinda. Program skončí okolo půlnoci. Na noční akci dopravní podnik vypraví speciální linku, jejíž jízdní řád je níže.

V sobotu od deseti hodin v atriu knihovny začne sedmihodinový Rodinný festival, který přiblíží dětem i rodičům dovednosti našich prababiček a pradědečků a zároveň připomene 100. výročí vzniku Československé republiky v rámci Rodinného zápolení. V půl druhé radní páni posoudí várku Prvorepublikového májového ležáku, který následně poputuje na pražský hrad panu prezidentu T. G. Masarykovi.

V neděli nabídne své služby chomutovská prvorepubliková kancelář Vlast a spol., která zájemce provede zdarma po památkách ve středu města zábavnou formou živých obrazů.

Jak v sobotu, tak v neděli návštěvníky Chomutovských slavností bude bavit v rámci Chomutovského kabaretu Staropražská kapela, harmonikáři, pouťový silák nebo kouzelník. V horní části náměstí na malém podiu se několikrát denně odehraje vystoupení kejklířů a cirkusu Berto, návštěvníci budou moci navštívit stan s Panoptikem pana Vrány.

Návštěvníci se mohou také těšit na fakírské duo In Flameng, harmonikářské trio Čupr baby, medvědáře Edu, kejklíře Vítka, provazochodce a exlibristu Rudyho, pouťového siláka Fiodora, žonglére Miloše a na pouliční skeče divadla Bída.

V parčíku za starobylou radnicí bude připravena zábava hlavně pro ty nejmenší, kteří se mohou podívat na zvířátka v ohradách a slepičky či králíky v klecích, na dětské divadélko a vstoupit do kejklířské školy. „Děti si budou moci vyrobit šindele nebo ruční papír. Pod městskou věží si vyzkouší, čím se bavily děti v dvacátých letech minulého století,“ dodává náměstek. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video