Lidské ostatky nalezené v zóně ležely v zemi nejdéle patnáct let

Lucie Steklá 2018-05-14 11:26:00

Žatecko (lus) Lidské ostatky, které předminulý týden našel při zemních pracích v průmyslové zóně Triangle u Žatce dělník, nejsou starší než 15 let. Posudky mají během následujících týdnů napovědět, o koho jde a zda se nestal obětí trestného činu.

Kosterní pozůstatky nalezl bagrista ve středu 2. května v dopoledních hodinách. Na místo byla ihned přivolána policie a také archeolog. Kosti ležely v místech, kde dělníci v současné době pracují na výkopech pro stavbu kanalizace k nové hasičské stanici. Ležely v hloubce dva a půl metru. O koho se jedná a za jakých okolností nalezený člověk zemřel, nyní zjišťují kriminalisté. Vyšetřování má ukázat, zda nedošlo k násilnému trestnému činu.

Kosterní nález na místě nálezu zkoumal archeolog žateckého muzea Petr Holodňák. Poté, co došel k závěru, že lidské ostatky nejsou příliš staré, věc si převzali kriminalisté. Jedná se o běžnou praxi, pokud archeologové narazí na kosterní pozůstatky mladší padesát let. Pro službu kriminální policie zpracoval archeolog posouzení nálezových okolností, z nichž vyplývá, že lidské ostatky nejsou starší více než 10 až 15 let a dostaly se do země nejspíše v době hloubení výkopů při výstavbě zóny. Prozatím je jasné, že se jedná o ostatky muže, což prokázala provedená expertíza. Kriminalisté nyní zjišťují, jak muž zemřel a jak se tělo do země dostalo, ale také to, proč smrt nikdo nenahlásil. Nabízí se tak několik možných scénářů, mrtvý může být dělník, který v zóně pracoval, nebo načerno zaměstnaná osoba, vyloučit zatím nelze ani vraždu.

Tělo se do dvou a půl metrové hloubky mohlo dostat v době, kdy se v zóně Triangle, stavěla v letech 2006 až 2008 infrastruktura, včetně hloubení výkopů pro potrubí, kterou zajišťoval vlastník Ústecký kraj. Další čtyři roky předtím probíhaly demolice budov bývalého vojenského letiště a čištění areálu. „Na objasnění s Policií České republiky spolupracujeme. Jsme připraveni kriminalistům poskytnout veškeré informace, o které nás požádají, stavební deníky či další potřebné dokumenty,“ řekla mluvčí kraje Lucie Dosedělová.

Podle těchto dokumentů policie zjistí, které společnosti se tehdy na pracích podílely. Armáda přestala letiště využívat v roce 1992. Kriminalisté nyní na případu pracují. „Příčina smrti jakož i další skutečnosti jsou předmětem šetření a znaleckého zkoumání,“ uvedla k případu lounská policejní mluvčí Irena Pilařová. Kostru zkoumají odborníci ze soudního lékařství. 

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video