Obvinění v Žatecké teplárenské: týká se společnosti a dalších pěti lidí

Lucie Steklá 2018-05-16 08:15:13

Žatec (red) Krajská hospodářská kriminálka zahájila trestní stíhání ohledně údajného poškozování zájmů Evropské unie v Žatecké teplárenské. Obvinění se týká celé městské firmy, která dodává teplo většině obyvatel Žatce a vyrábí také elektrickou energii. Obviněno je také dalších pět lidí. „V dané věci probíhá vyšetřování a s ohledem na něj nebudeme nyní poskytovat žádné informace,“ potvrdila krajská policejní mluvčí Alena Bartošová. Mezi obviněnými jsou předseda představenstva Petr Šmíd, právnička společnosti, dva lidé z Metrostavu a zástupce technického dozoru. „Společnosti Žatecká teplárenská, a. s., bylo v minulých dnech od Policie ČR doručeno usnesení o trestním stíhání ve věci Ekologizace CZT Žatecké teplárenské, a. s. - rekonstrukce kotle K1, VS4 a Ekologizace CZT Žatecké teplárenské, a. s. - rekonstrukce kotle K2,“ potvrdil v pondělí večer Petr Šmíd.

Současně upozorňuje na skutečnost, že jsou nyní stíháni ti, kdo poukázali na dřívější možnou trestnou činnost. Proti jejímu rozsahu je údajná škoda, na které policie staví obvinění současného vedení, okrajová. 

Vedení společnosti tímto prohlášením stvrzuje, že jako právnická osoba byla policejním orgánem obviněna, zároveň ale zdůrazňuje, že považuje trestní stíhání za předčasné, neodůvodněné a nezákonné. „Proti tomuto usnesení o zahájení trestního stíhání byla společností podána stížnost, neboť jsme přesvědčeni, že usnesení o zahájení trestního stíhání je nezákonné. Věříme, že se v krátké době po osvětlení všech nepravdivých informací podaří prokázat nezákonnost tohoto stíhání, které bude po podané stížnosti zrušeno dozorovým státním zástupcem,“ uvádí vedení společnosti Žatecká teplárenská, a. s. Obvinění se týká projektů ekologizace kotlů K1 a K2. Dle policie byla údajně spáchána škoda ve výši 1,5 milionu korun, když tato měla vzniknout nesprávným účetním postupem v případě výstavby zásobníku na lehký topný olej. Dotace na tuto část díla přitom však činila toliko částku 500 tis. korun.

„Stavba zásobníků lehkého topného oleje byla od začátku komplikovaná kvůli nejasnostem se stavebním povolením. Společnost kvůli tomu sama již v roce 2016 požádala o vyjmutí této části projektu z uznatelných nákladů a část dotace ve výši 500 tis. korun vrátila. Žatecká teplárenská, a. s., se tímto krokem snažila splnit zároveň podmínky stavebního zákona i zároveň dotační podmínky. Společnost Žatecká teplárenská, a.s. ve věci dotačního poradenství a stavebnětechnického řešení spolupracovala s renomovanými společnostmi, které mimo jiné zajišťovaly konzultace s poskytovatelem dotace, a společnost Žatecká teplárenská, a.s. tedy její vedení bylo přesvědčeno, že napadaný postup, který je předmětem obvinění, je naopak věcně zcela správný,“ zní v prohlášení.

Vzhledem k probíhajícímu trestnímu stíhání se společnost nebude k obvinění blíže vyjadřovat.

Loňský audit společnosti Ernst & Young pochybení, zejména při ekonomicky nevýhodné ekologizaci dvou uhelných kotlů, ale také podezření ze zpronevěry nebo finanční ztrátu při výrobě a prodeji elektrické energie, detailně popsal. Audit škody vyčíslil na 50 milionů korun.

Závěry auditu má od ledna letošního roku k dispozici policie. Výsledky ale ne. Obviněno mezitím bylo nynější vedení Žatecké teplárenské. Obvinění se má týkat právě ekologizace dvou uhelných kotlů. Současné vedení, které mělo napravit počínání svých předchůdců, údajně účetně zmanipulovalo dotaci od Státního fondu životního prostředí v části týkající se výstavby zásobníku na lehký topný olej potřebný k zapalování kotlů. Škoda vyčíslená policií činí asi 1,5 milionu korun, přičemž částka, o kterou byla dotace od fondu jako správce evropské dotace nakonec opravena, je zhruba půl milionu korun.

Hospodaření teplárenské je ve městě dlouhodobě politicky žhavým tématem.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video