Mobilizace na kočičáku

Soňa Šímová 2018-05-23 13:20:00

BLATNO (soš) — Živé připomenutí historie nejen díky skvělému výkladu Martina Bubely, ale i za pomoci hraných dobových scén a špetky humoru. To byl sobotní den na Kočičáku, který si nenechalo ujít 285 návštěvníků.

„Připomínáme si tu 19. května 1938, kdy byla provedena všeobecná opatření a ostraha hranic. Panovaly totiž obavy, že nás obsadí, neboť u hranic se pohybovala německá armáda,” přiblížil Martin Bubela, který návštěvníky provedl po linii lehkého opevnění. V úvodu se dozvěděli i o desátníkovi Antonínovi Hejkalovi, jedinému známému obránci objektů na vrchu Na kočičáku, či jak posílila československá armáda, aby zabránila nejhoršímu. Poté se návštěvníci seznámili jak fungovaly takzvanérozsocháče, které sloužily k protitankové obraně. V linii je čekalo několik pasových kontrol. V průkazu, který byl kopií dobového pasu, musel mít každý vyplněné jméno a adresu, ale také typ postavy, barvu očí a vlasů a další. „Vy máte slámovou barvu vlasů? Asi jako já,” zaznělo při jedné z kontrol, když vyholený voják prohlédl stejně prostovlasému muži doklad. Kontrolou museli projít i „němečtí pašeráci”, kteří zamířili na naše území a poté, co byli prozrazeni, se strhla přestřelka, jenž za sebou zanechala mrtvého kontrolora. Průvodce následně prozradil, že se inspirovali skutečnou událostí z Vejprt. Z filmu Uloupená hranice si zase vypůjčili scénku s budováním stromového záseku. Návštěvníci si mohli prohlédnout i dobový tábor našich tehdejších protivníků — sudetoněmeckého Freikorpsu, kde rovněž museli předkládat doklady. „A kdybyste nevěděli koho volit, tady jsme vám to zaškrtli,” vtiskli na závěr lidem volební lístek s označeným Adolfem Hitlerem. Že to v roce 1938 rozhodně nebylo jednoduché, se přesvědčili hned vzápětí, kdy česká strana měla problém s německým razítkem. Na závěr ještě diváky čekala velká vojenská akce, kdy byli českoslovenští vojáci napadeni německým Freikorpsem a následně museli zastřelit prchajícího zajatce. Kdo měl zájem, mohl si ještě prohlédnout dobové zbraně a bunkr. A po hodinové procházce v „základním táboře” přímo u řopíku povečeřet guláš, dobroty z grilu, či si opéct buřt.

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video